Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Érdekességek a narancsról
2014. december 23. 21:14

narancs, citrusfélék, antioxidáns, egészség

Érdekességek a narancsról
Jellegzetes illatával, édeskés-savanykás ízével a narancs igazi téli gyümölcs. Egy egész generáció köti a szentestéhez, hiszen volt idő, hogy kuriózumnak számított, és csakis a hideg évszakban lehetett hozzájutni. Így vált a szentesték egyik nélkülözhetetlen „kellékévé”. Aztán teltek az évek, a „nyugat” és a hipermarketek betörésének köszönhetően ma már egész évben kapható. De különlegességét ma is őrzi.
Érdekességek a narancsról

Egyszerű, házi illatosítóként, a fűtőtesten kiszárítva, reszelve, süteménybe, ízesítőként, vagy díszítőként, vagy egy finom gyümölcssaláta formájában, esetleg dísz gyanánt? Mindegy, a narancs rengeteg módon elkészíthető, fogyasztható. C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti, támogatja az immunrendszert. Azt hittük, sok meglepetést már nem okozhat

Tudtad…?

… hogy a Kínából származó gyümölcsöt, Nagy Sándor hódító útjainak köszönhetően, már az ókori görögök is ismerték? Igaz, ők még a savanykás változatát voltak kénytelenek fogyasztani.

… évszázadokkal később már Európa kiváltságosai is megkóstolhatták? Ekkor még igazi kuriózumnak számított.

…hogy az édesszájúak csak a XVII. században örülhettek, ekkor jutott el Indiából az öreg kontinensre ez a variáció?

Egykor színházakban szolgálták fel, frissítő gyanánt? …hogy C-vitaminban rendkívül gazdag? No, ez biztos mindenki számára ismeretes. De hogy egy nagyobb példány a felnőttek napi C-vitamin szükségletének (60-65 mg) akár kétszeresét is tartalmazza?

…a citrusfélék közül a narancs héjának van a legnagyobb az antioxidáns tartalma.

…a gerezdek közti hártyák bioflavonoidjai lényeges szerepet töltenek be antioxidánsként is, de emellett a C-vitamin hatását is fokozzák, gátolják annak lebomlását, vele együttműködve erősítik a hajszálerek falait.

…hogy antioxidánsainak további fontos szerepe is van, méghozzá a rák megelőzésében? Ez annak köszönhető, hogy mérséklik a szabad gyökök káros hatásait. Megfelelő mennyiségű citrusfélék, így narancs fogyasztásának köszönhetően egyes kutatások szerint csökkenhet a gyomorrák kialakulásának esélye. Míg más felmérésekre hivatkozva kutatók azt állítják, hogy a mell-, a méhnyak- és a tüdőrák kialakulásnak esélyét mérsékelheti az elegendő mennyiségben fogyasztott C-vitamin.

…a gerezdek között és a héj alatt található hártya még más fontos, táplálkozástudományi szempontból lényeges tulajdonsággal is bír? Az ott található pektin gátolhatja a koleszterin és a zsírok felszívódását, így csökkentheti a vér koleszterinszintjét, illetve a májban zajló koleszterinképződést. Ennek köszönhetően nemcsak az érelmeszesedést, hanem az epekőképződést is segíthet megelőzni. Természetesen, egy-egy diétában betöltött szerepe sem utolsó.

…hogy „szőröstül-bőröstül” fogyasztva a legjobb? A fent írt pozitív tulajdonságok után szinte biztos, hogy Te sem fogsz annyi időt bíbelődni, hogy az összes, eddig nem odaillőnek vélt hártyát, héjat leszedd a finom gyümölcshúsról.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK