Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Éhséggel előzhető meg a súlyos betegség?
2013. április 16. 08:42

Alzheimer-kór, kalória, éhség

Éhséggel előzhető meg a súlyos betegség?
Egy, a PLOS ONE oldalain bemutatott cikk szerint maga az éhségérzet védőfaktort jelent az Alzheimer-betegség kialakulásával szemben.
Éhséggel előzhető meg a súlyos betegség?
A kalória-megszorítás módszere azt jelenti, hogy az egyén kevesebb energiát vihet be ételeivel, mint az átlagos, de még nem annyit, hogy alultáplált legyen. Korábbi állatkísérletek felvetették, hogy ez a fajta étrend védőhatást gyakorol a központi idegrendszeri degenerációs betegségek, például az Alzheimer-kórral szemben, ráadásul növeli a várható élettartamot is. Mindazonáltal ezen eredmények még nem nyertek megerősítést randomizált klinikai anyagon, de idáig a jelenség okát sem sikerült megfejteni.


Dr. Inga Kadish és az Alabamai Egyetem munkatársai egérkísérleteik segítségével keresték a választ. Eszerint a bél és az agy között valamifajta hormonális kapcsolat van, és a kalória-megszorítás okozta enyhe stressz nem engedi a szellemi teljesítmény hanyatlását. A jelenségért a ghrelin nevű hormon tehető felelőssé, mely az éhségérzet kialakításáért felel - a hormon szintetikus változata fokozta a kísérleti egerek éhségét, és lassította az életkorhoz köthető szellemi hanyatlás folyamatát. Mivel a hagyományos kalória-megszorítás sokak számára kivihetetlen, ezért a megfelelő megközelítési mód a szintetikus anyag alkalmazása lehet.

 

 

A kutatók genetikai úton Alzheimer-beteggé tett egereken tesztelték le a kifejlesztett szer hatását. Az állatokat három csoportra osztották, az egyik kapta a ghrelinhez hasonló hatású készítményt, a másodiknál az étrendi bevitelt korlátozták 20 százalékkal, míg a harmadik normál életvitelt folytatott. A két első csoport egyedei jobb teljesítményt nyújtottak a labirintus teszteken, mint a harmadik, és más, a memóriát célzó vizsgálatok során is hatékonyabbnak bizonyultak. Ezután szövettani módszerek segítségével megvizsgálták az állatok agyában az Alzheimer-kórra jellemző lerakódások, a béta-amiloid mennyiségét, és a a normál étrenden tartott egerek esetén memóriában érdekelt agyterületeken ez nagyobb fokú volt.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK