Minden népnek, országnak, éghajlatnak mást és mást jelent ez a gyümölcs, hiszen rengeteg fajtája ismert. Színükben, nagyságukban, ízükben a felsoroltak miatt is lehet eltérés. A szivárvány szinte minden színében pompázik: van kék, lila, zöld, sárga és piros.
Hazánk gyümölcsfáinak közel 25%-át a szilvafák teszik ki. Igaz, ezek közül akad, amelyik nem kertben nevelkedett, gyermekek örömére termő fa, hanem az út mentén éli világát.
Az, hogy a szilva frissen fogyasztva, de leginkább folyadék formájában milyen jó hatással is lehet hangulatunkra, mindenki számára ismeretes. Ám, egészségünk megőrzése, immunrendszerünk erősítésese szempontjából sem elhanyagolható erővel bír, sőt, véd a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Hogy miért is?
A- és C-vitamin tartalma igen jelentős, továbbá béta-karotin, A-provitamin, valamint szinte valamennyi B-vitamin fajta megtalálható az apró gyümölcsben. Az A-vitamin jó hatással bír a látásra, nyálkahártyára, bőrre, de bizonyos tanulmányok szerint, védelmet biztosít a rák, főként a tüdőrák szövődményei ellen.
Tartalmaz vörösvérsejtképző hatással bíró vasat, illetve fluoridot. De megtalálható benne a kálium is, mely testnedveink, sejtjeink egyik fontos összetevője, szabályozva a vérnyomást és a szívverést.
Ha valamin magas antioxidáns tartalommal bír, akkor az manapság biztos divatos. Ha ez a gyümölcs nem is, de Te a divatot szeretnéd követni, vagy csak egyszerűen szereted a szilvát, nyert ügyed van. Olyan (polyphenolic) antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítségünkre lehetnek a reaktív oxigén és a szabad gyökök elleni harcban. Ez azért is lényeges, hiszen ezeknek az anyagoknak fontos szerepe lehet egyéb betegségekben és az öregedés folyamatában.
Mivel a nyers gyümölcs víztartalma magas, viszont cukortartalma alacsony, továbbá jelentős mennyiségű rost is van benne, elősegíti a zökkenőmentes emésztést, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Vizelethajtó hatásnak köszönhetően nem csak a bélrendszerünkben lévő salakanyagok eltávolításáról gondoskodik.
Habár aszalt formában is isteni és segíti az emésztést, magas cukortartalma miatt a diétázók inkább kerüljék ebben a formában.