Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Édes íz tiszta lelkiismerettel
2012. október 29. 12:30

édesítőszer, cukorbeteg, fogyás

Édes íz tiszta lelkiismerettel
Ha éppen fogyókúrázol, esetleg alakod és egészséged megőrzése a cél, magától értetődik, hogy a cukrot természetes vagy mesterséges eredetű édesítőszerekkel szeretnéd helyettesíteni. Segítünk benne, hogy minél több információ birtokában dönthess, melyiket választod!
Édes íz tiszta lelkiismerettel

Az édesítők gyakorlatilag mindenhol jelen vannak az élelmiszer-áruházak polcain: megtalálod őket például a cukormentesként hirdetett üdítőben, édességben, rágógumiban, gyümölcslében vagy joghurtban. De egyáltalán milyen anyagok ezek, s milyen szerepet töltenek be az étrendedben?

A cukor helyettesítésére alkalmas szerek a táplálkozástudományi szakértők besorolása alapján négyféle csoportra oszthatóak: léteznek mesterséges változatok, cukoralkoholok, új generációs édesítők és természetes alternatívák.

Mesterséges édesítők

A kálium-aceszulfám (más néven aceszulfám-K) olyan fehér, kristályos por, amely megjelenésre hasonlít a cukorhoz, ám kétszázszor édesebb annál. Az emberi szervezet gyakorlatilag semmit sem kezd vele, változatlan formában kiürül. Nincs szénhidráttartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják. A napi megengedett beviteli mennyiség testsúlykilogrammonként 9 milligramm, amit több doboz „édeske” egymás utáni elmajszolásával lehet kivitelezni, normális használat mellett kizárt a túladagolás. 1967-ben fedezték föl Németországban, népszerűsége azóta töretlen.

Az aszpartam is az 1960-as évek óta gazdagítja az élelmiszeripari palettát, és ugyancsak fehér, kristályos por. Két aminosavból áll, ezek egymáshoz való aránya szerint 160-220-szor édesebb a szacharóznál. Savas-vizes oldatban vagy melegítéskor azonban elveszíti édes mivoltát, s akár mérgező metanol is keletkezhet a kémiai folyamatok során. Szénhidrát tartalma szintén nulla, testsúlykilogrammonként 40 milligrammot szabad fogyasztani belőle.

Cukoralkoholok

Az eritritol természetes úton képződik a cukrokból, például a gyümölcsökben található fruktózból, tehát megtalálható például a dinnyében, a szőlőben és a borban. Persze, ez nem az a fajta alkohol, ami a szeszesitalok lényeges összetevőjét adja, így nincs bódító vagy véralkoholszint-növelő hatása. Kicsit kevésbé édes, mint a cukor, de grammonként 0,1-0,3 kalóriát rejt. A bevitt mennyiség legalább négyötöde 24 órán belül, a vizelettel együtt távozik a szervezetből. Önmagában fémes utóíze van.

A szorbitolt keményítő erjesztésével állítják elő kukoricából, búzából vagy burgonyából. Kristályos por vagy szirup formájában kapható. Körülbelül feleannyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor – grammonként négy helyett kettőt – és előnye, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a lebontásához nem kell inzulin, ám a diétájukba be kell számítani, hiszen szénhidrát. Hátránya, hogy az emésztőszervi gondokkal küszködők számára akár tilos is lehet, mert gázképződést, puffadást és hasmenést eredményezhet.

A xilitol (azaz nyírfacukor) is divatos opció mostanság, mert egyszerű vele bánni: pontosan ugyanannyi kell belőle a receptekhez, mint a cukorból, csak feleannyi kalóriával számolhatunk. Egyes kutatások szerint kedvezően hat a fogakra, míg mások ellenérvként említik a bélproblémákat. Lúgosító és méregtelenítő szerepet is tulajdonítanak neki, például a Candida-diétában kiemelt szerepe van. Olyan népszerűvé vált, hogy már a drogériák polcain is kapható a reform táplálkozás egyéb kellékei mellett.

Újfajta édesítők

A stevia egy dél-amerikai növény levelének kivonata, melyet régóta használnak a népi gyógyászatban. Mivel teljesen természetes és biztonságos, a dietetikusok bárkinek ajánlják a kipróbálását, ám mivel kesernyés utóíze a kész ételekben, italokban is jelen van, nem lesz mindenkinek a kedvence. Nincs szénhidrát tartalma, szirup formában a legelterjedtebb.

A tejcukorból nyert tagatóz is egyre trendibb. Körülbelül olyan édes, mint a cukor, de csak 1,5 kalória van benne grammonként. Segíti a vastagbél flórájának megóvását, de tejérzékenyek nem fogyaszthatják. 15-20%-ban szívódik fel, ami azt jelenti, hogy megdolgoztatja az emésztőrendszert, így időseknek sem ajánlott.

Természetes édesítők

A Magyarországon egyelőre nem elterjedt csoportba tartozik a datolyacukor, amely tartalmazza a gyümölcs összes vitaminját, ásványi anyagát és rostját. A gyümölcslé-kivonat, a méz, a juharszirup, az agavénektár és a melasz is ezt a kategóriát gyarapítja. Mivel kalóriatartalmuk révén nem nyújtanak segítséget a fogyáshoz, elsősorban azok fordulnak hozzájuk, akik kerülik a feldolgozott élelmiszereket, s helyettük természetes anyagokkal szeretnek dolgozni a konyhában.

Forrás: http://www.marmalade.hu/ennivalo/oldal-1/cikk/edes-iz-tiszta-lelkiismerettel
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK