Sok tényező befolyásolja a cukorbetegségre való hajlamot, ilyenek a dohányzás, kor, súly, életmód, alkoholfogyasztás, valamint a családi kórtörténet. Mindezek figyelembe vételével készült a kutatás, ezért is volt szükség a viszonylag magas számú résztvevőre.
A kutatások arra irányultak, hogy már nagyon kis mennyiséggel növelve a napi kávé fogyasztást (kb. 3,5 ml-nyi!) is mérhetően, közel 11%-kal csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Azoknál, akik ennyivel kevesebb kávét ittak, 17%-kal nőtt ez az érték.
A vezető kutató szerint ez nem a koffein hatása, a kávé tartalmaz még számos antioxidánst és bioaktív összetevőt, amelyek fontosak a glükóz anyagcseréjéhez. Ugyanezek a hatások érhetők el koffeinmentes kávéval is.
Meg kell jegyezni, hogy a kávé nem gyógyszer, a cukorbetegség elleni legjobb védekezés az egészséges táplálkozás és aktív életmód. A kávézás sem kompenzálja a zsíros, cukros, egészségtelen ételek és a dohányzás egészségre káros hatásait.