A csicseriborsó, a lencse és a bab fehérjében és rostban gazdagok, amelyek javíthatják a szív egészségét. Mivel az élelmiszerek cukortartalmát mérő glikémiás index értékük alacsony, a kutatók szerint a cukorbetegség kontrollálásában is segíthet.
"A hüvelyesek, amelyekről már régóta tudjuk, hogy jót tesznek a szívnek, valójában olyan előnyökkel is jár a szívünkre nézve, amiről eddig nem is tudtunk" - számolt be az Archives of Internal Medicine októberi számában megjelent kutatás vezetője, Dr. David Jenkins, a Torontói Egyetem táplálkozáskutatója.
Kísérletükben a kanadai kutatók százhuszonegy 2-es típusú diabéteszes beteget osztottak be véletlenszerűen két csoportba: az egyik naponta egy pohárnyi lencsét, a másik ugyanennyi teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó terméket fogyasztott. Három hónap elteltével kimutatták, hogy a lencsét fogyasztók vércukorszintje 0,5 mmol/l, a gabonát fogyasztóké pedig 0,3 mmol/l javulást mutatott. A hüvelyest fogyasztók esetében ráadásul a vérnyomásérték is 4,5 Hgmm-rel javult, szemben a másik csoportban mért 2,1 Hgmm javulással. A kutatók szerint a vérnyomás és a vércukorszint ilyen mértékű javulása a diabétesz jobb kontrollját, valamint a szív-érrendszeri megbetegedések csökkent kockázatát eredményezi.
Marion Franz, a minneapolisi Franz Inc. táplálkozási szakértője, a tanulmányt kísérő vezércikk szerzője szerint az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a hüvelyesek az egészséges táplálkozás részét képezik. A szakértő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kísérleti alanyok teljes kiőrlésű gabonával ugyanolyan jól tudták kontrollálni vércukorszintjüket, mint hüvelyesekkel, és az embereknek talán könnyebb három adag teljes kiőrlésű gabonát elfogyasztaniuk naponta, mint egy pohárnyi babot.
"A 2-es típusú cukorbetegek számára valójában nem az a fontos, mit esznek, hanem az, mennyit" - foglalta össze Franz. "Egészséges élelmiszerekből is lehet túl sokat enni. Samantha Heller, a derby-i Griffin kórház rákkutató központjának szakértője azonban úgy véli, hogy az alacsony glikémiás indexszel rendelkező, rostban, antioxidánsokban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyesek akkor is jelentős egészségügyi előnyökkel járhatnak az étrendbe illesztve, ha nem fogyasztunk belőlük naponta egy pohárnyit.