Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az észak olívaolaja: az aranyló repceolaj
2015. január 28. 20:03

repceolaj, olívaolaj, vitamin, cukorbetegség, egészség

Az észak olívaolaja: az aranyló repceolaj
A gyönyörű sárga mezők itthon arról árulkodnak, hogy a repce nem is annyira északi, és ha az eredetét kutatjuk, rájövünk, hogy az Indus völgyéből származó növény inkább mondható mediterránnak. Mégis gyakran hívják az észak olívaolajának, mivel például a skandináv országokban más növény, amelyből ilyen egészséges olajat lehet kinyerni, nem nagyon él meg.
Az észak olívaolaja: az aranyló repceolaj

A repceolaj egyébként sokáig nem tartozott az egészséges olajok közé, mivel zsírsav összetétele (az erukasav miatt) kedvezőtlenül hatott a koleszterinszintre. Kanadai kutatóknak hála, mára olyan fajtákat tenyésztettek ki, amelyeket biztonsággal fogyaszthatunk, sőt szerfelett egészségesek is. A nemesített repce eurkasav szintje minimális, ám egyéb zsírsavakban gazdag összetétele miatt előnyös a használata. Nem hiába emelték az északiak az olívaolajjal egy szintre.

Aranyló egészség, a repceolaj

A nemesített növény magjából zöldes-sárgás illetve arany színű folyadékot nyernek ki, amelyből egy korszerű gyártási technológiának köszönhetően semleges ízű és illatú olaj készül.

A repceolajban telített és telítetlen zsírsavak is megtalálhatóak. Kb. 56%-a olajsav, 26%-a linolsav (omega-6 néven ismert) és 10%-a linolénsav (omega-3 néven hallhattál róla). Kiváló zsírsav összetételének köszönhetően hozzájárul a koleszterinszint egyensúlyához, csökkentheti az LDL- valamint az összkoleszterinszintet is. A koleszterinről bővebben itt olvashatsz.

Repceolaj cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek is szokták javasolni a repceolaj fogyasztását, mivel fogyasztásával csökkenthető vagy egyensúlyban tartható a vércukorszint is. Kanadai kutatók vizsgálata szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedők részére a repceolaj a legideálisabb választás egy alacsony glikémiás indexű diétával kombinálva. Ajánlott számukra a repceolajas kenyér fogyasztása, így akár napi szinten is bevihetik a szervezetükbe az értékes zsiradékot. (A repceolajas kenyér receptjét cikkünk végén olvashatod.)

A, E- és K-vitamin bajnok

A repceolajban megtalálható a béta-karotin, ami az A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin felel a fényérzékelésért, a hámszövetek állapotáért és az immunfolyamatok helyes működésében is szerepet játszik. A repceolajban - mint a legtöbb olajfajtában - ezenkívül E-vitamin is található.

Az E-vitamin hozzájárul az A-vitamin felszívódásához, valamint véd a szabadgyököktől, hasznos a szívnek és az agynak is. Hiánya esetén a férfiaknál akár terméketlenség is felléphet, a nőknek pedig fontos a magzat növekedése szempontjából.

A K-vitamin a máj méregtelenítését és a véralvadást is elősegíti, sőt a legújabb kutatások már arra utalnak, hogy a csont felépítésekor is szüksége van szervezetnek rá. A repcén kívül zöld leveles növényekben, a tejtermékekben és a májban található meg.

Sokoldalú felhasználás

Mivel a finomított repceolaj nem érzékeny a hőre, ezért bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez is. A hidegen sajtolt változatot, illetve a szűz megjelöléssel ellátott repceolajat saláták készítéséhez és ízesítéshez javasoljuk.

Tudtad azt, hogy a repceolaj egyik legfőbb felhasználási területe mégsem a konyha? A biodízel üzemanyagok egyik legfontosabb alapanyaga is a kis sárga növény.

Repceolajas kenyér recept

Hozzávalók

  • 2 ek aktív száraz élesztő
  • 1 ek méz
  • 3 és 1/4 csésze meleg víz
  • 1 ek tengeri só
  • 1 csésze búzasikér
  • 7 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csésze nyers nádcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
  • 1/4 csésze repce olaj

Elkészítés

Először is az élesztőt és a mézet oldjuk fel a meleg vízben. Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez a repceolajjal együtt. Ezután gyúrd össze a tésztát. Kb. 10 perc alatt simára lehet dolgozni. Oszd 3 részre, és már ekkor elhelyezheted a formában. Terítsd le konyharuhával, és miután megkelt süsd 230 fokra előmelegített sütőben 35 percig. Akár le is lehet fagyasztani.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK