A repceolaj egyébként sokáig nem tartozott az egészséges olajok közé, mivel zsírsav összetétele (az erukasav miatt) kedvezőtlenül hatott a koleszterinszintre. Kanadai kutatóknak hála, mára olyan fajtákat tenyésztettek ki, amelyeket biztonsággal fogyaszthatunk, sőt szerfelett egészségesek is. A nemesített repce eurkasav szintje minimális, ám egyéb zsírsavakban gazdag összetétele miatt előnyös a használata. Nem hiába emelték az északiak az olívaolajjal egy szintre.
A nemesített növény magjából zöldes-sárgás illetve arany színű folyadékot nyernek ki, amelyből egy korszerű gyártási technológiának köszönhetően semleges ízű és illatú olaj készül.
A repceolajban telített és telítetlen zsírsavak is megtalálhatóak. Kb. 56%-a olajsav, 26%-a linolsav (omega-6 néven ismert) és 10%-a linolénsav (omega-3 néven hallhattál róla). Kiváló zsírsav összetételének köszönhetően hozzájárul a koleszterinszint egyensúlyához, csökkentheti az LDL- valamint az összkoleszterinszintet is. A koleszterinről bővebben itt olvashatsz.
Cukorbetegeknek is szokták javasolni a repceolaj fogyasztását, mivel fogyasztásával csökkenthető vagy egyensúlyban tartható a vércukorszint is. Kanadai kutatók vizsgálata szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedők részére a repceolaj a legideálisabb választás egy alacsony glikémiás indexű diétával kombinálva. Ajánlott számukra a repceolajas kenyér fogyasztása, így akár napi szinten is bevihetik a szervezetükbe az értékes zsiradékot. (A repceolajas kenyér receptjét cikkünk végén olvashatod.)
A repceolajban megtalálható a béta-karotin, ami az A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin felel a fényérzékelésért, a hámszövetek állapotáért és az immunfolyamatok helyes működésében is szerepet játszik. A repceolajban - mint a legtöbb olajfajtában - ezenkívül E-vitamin is található.
Az E-vitamin hozzájárul az A-vitamin felszívódásához, valamint véd a szabadgyököktől, hasznos a szívnek és az agynak is. Hiánya esetén a férfiaknál akár terméketlenség is felléphet, a nőknek pedig fontos a magzat növekedése szempontjából.
A K-vitamin a máj méregtelenítését és a véralvadást is elősegíti, sőt a legújabb kutatások már arra utalnak, hogy a csont felépítésekor is szüksége van szervezetnek rá. A repcén kívül zöld leveles növényekben, a tejtermékekben és a májban található meg.
Mivel a finomított repceolaj nem érzékeny a hőre, ezért bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez is. A hidegen sajtolt változatot, illetve a szűz megjelöléssel ellátott repceolajat saláták készítéséhez és ízesítéshez javasoljuk.
Tudtad azt, hogy a repceolaj egyik legfőbb felhasználási területe mégsem a konyha? A biodízel üzemanyagok egyik legfontosabb alapanyaga is a kis sárga növény.
Hozzávalók
Elkészítés
Először is az élesztőt és a mézet oldjuk fel a meleg vízben. Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez a repceolajjal együtt. Ezután gyúrd össze a tésztát. Kb. 10 perc alatt simára lehet dolgozni. Oszd 3 részre, és már ekkor elhelyezheted a formában. Terítsd le konyharuhával, és miután megkelt süsd 230 fokra előmelegített sütőben 35 percig. Akár le is lehet fagyasztani.