Az apróságban rejlő lehetőségeket már I. Miksa, magyar király is felfedezte, hiszen egészen 1596-ig a szőlőmagolaj előállítása császári monopólium volt.
Először Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írta le a szőlőmagolaj szervezetünk számára gyakorolt kedvező hatását. Szintén tőle származik az a megállapítás, miszerint ez a magolaj az egyik legtöbb természetes antioxidánst tartalmazó élelmiszer.
És ez nem túlzás! Hiszen többek között erősíti a hajszálerek falait és vérereket, ennek köszönhetően csökkenti a trombózisveszélyt. A fent már említett magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatásoktól, így a rák kialakulásának esélyét is csökkenti.
Élesíti (javítja) látásunkat, a szürkehályog kialakulásának esélyét is csökkenti. Ha igazak a „pletykák”, még az agyér-elmeszesedéssel küzdők memóriáját is javíthatja. És még mindig van pozitív hatása: gyulladásgátló, erősíti szervezetünk stressz-ellenálló képességét. A férfiaknak prosztataproblémák és impotencia esetén, a nőknél a változókor éveiben érdemes a szőlőmagolaj „csodatévő” hatását tesztelni.
Valószínű, ha „csak” ez az egy kedvező tulajdonsága lenne, már abban az esetben is az elsők között szerepelne a népszerűségi listán. Nemcsak belsőleg, de külsőleg alkalmazva is csökkenti az öregedési folyamatokat. Ennek egyik oka, hogy képes regenerálni a szövetekben lévő kollagént, bőrünk rugalmasabbá, simábbá válik használatával.
Előszeretettel alkalmazzák masszázsoknál, de otthoni bőrápolásra is kiváló. Testápolónkat is feljavíthatjuk vele, de fürdés után, bőrünkre kenve is hamar felszívódik. Utóbbi esetben 20 percig hagyjuk magunkon, majd utána langyos vízzel öblítsük le.
Ha már szépségápolás, ne felejtsük el hajkoronánkat sem. A szőlőmagolaj erősíti a hajhagymákat, így jótékony hatással van a haj növekedésére.
Íme egy hajápoló keverék:
30 perccel hajmosás előtt masszírozzuk a fejbőrünkbe a következő „szérumot”: 1 evőkanál szőlőmagolaj, összekeverve 5 csepp rozmaringolajjal. A „pakolásban” lévő vitaminok, zsírsavak ez idő alatt beszívódnak és táplálják a hajhagymákat. Ha letelt az idő, a szokásos módon mossuk meg a hajukat. Rendszeres használat után az eredmény: gyorsabb hajnövekedés, jobb állapotú fejbőr.
Ha minden nap megeszel belőle egy teás- vagy kávéskanálnyit, már sokat tettél az egészségedért. Ha így túl töménynek találod az ízét, használhatod salátaöntetként is, de a sütést, főzést is jól bírja. Ízét 200 fokig megtartja, nem zavarja meg a többi összetevő ízét. 250 fokos füstpontjának köszönhetően a magasabb hőmérsékleten való használat során sem keletkezik káros égéstermék.
Ma már többféle ízesítésben kapható (zöldfűszeres-fokhagymás, grill ízesítésű), feldobva ezzel a mindennapok konyhaművészetét.
Hatása legalább annyira jó, mint az olajnak, sőt! Rengeteg növényi antioxidáns (flavonoid) van benne, amely védi sejtjeinket a szabad gyökök károsító hatásától. Olyan anyagokat is tartalmaz (proantocianidok), melyeknek bizonyos kutatási eredmények szerint nagy jelentősége van a szív- és érrendszeri megbetegedések, továbbá a rák megelőzésében. Antioxidáns hatását a sejthártyán áthatolva az egész testben képes kifejteni. Át tud „törni” a vér-agy gáton, melynek eredményeként védi az agysejteket a károsító hatástól.
Az őrleményt a szőlőmag teljes kiőrlésével állítják elő. Ez azért lényeges, mert így megmarad benne a galluszsav egyik észtere, mely a vizsgálatok szerint az egyik leghatékonyabb a szabadgyök befogó anyagok között. Ez egyébként a szőlőmag héjában található meg.
A lista körülbelül olyan hosszú, mint a szőlőmagolajnál. Szintén hatásos az erek állapotának javításában, így csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát. Fokozza a véráramlást, mivel erősíti a hajszálereket. Ebből kifolyólag segít az érszűkület, visszértágulat és egyéb érrendszeri betegségek esetén.
A cukorbetegség szövődményeként előforduló zsibbadást és bizsergést is enyhíti. Szürkehályog, sárgafolt esetén, továbbá a szem védelmére is jól alkalmazható. Így ajánlott fogyasztása azoknak is, akik a napi 8 órás munkaidőt nagyrészt számítógép előtt töltik. Az allergiában szenvedők tüneteit is enyhíti, hiszen gátolja a hisztamin termelődését. (Az allergiás reakció oka a fokozott hisztamin termelés.)
Védi és erősíti a bőr kollagénjét, és alkalmazható kötőszöveti megbetegedések esetén is.
Reggelire egy teáskanálnyit egy pohár joghurtba, gyümölcslébe, vagy valamilyen folyadékba belekeverni és lenyelni.