Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Aki rosszul eszik, könnyen cukorbeteg lehet - 2. rész
2014. október 14. 21:45

egészségtelen ételek, étrend-kiegészítő, cukorbeteg, cukorbetegség, rostok

Aki rosszul eszik, könnyen cukorbeteg lehet - 2. rész
A cukorbetegség okai több tényezősek, de a kialakuláshoz fontosak az életmódbeli rossz szokások is. A finomított élelmiszerek vércukorszint ingadozást okozó hatását már volt szó, most nézzük, mire kell figyelnünk a diabétesz elkerülése érdekében!
Aki rosszul eszik, könnyen cukorbeteg lehet - 2. rész

Ennek fényében fontos, hogy reggel bőséges, fehérjedús reggelit fogyasszunk, melynek része lehet a sok zöldség is, mert az megfelelő mennyiségű rostanyaggal van tele.

 

  • Fontos, hogy valamilyen rostdús, vagy sokmagos barnakenyeret együnk, és ne pl: zsömlét. Így az emésztés lassabb mértéke miatt a vércukorszint lassan emelkedik, ami nem okoz olyan magas inzulincsúcsot (hirtelen inzulinszint emelkedést), és így nem jön létre a „hullámvasút”.
  • Ennek kiküszöbölésére a másik alapvető fontosságú dolog a rendszeres, gyakori de kis mennyiségű étkezés. De ez ne nassolás, ne édesség legyen: ezeket kerüljük. Érdekes, hogy a hagyományos orvostudomány a cukorbetegeknek zsömlét ajánl, mert azzal könnyen számolható a szénhidrátbevitel. Közben pedig pont a fent említett ingadozást erősíti vele.
  • Gondoljuk végig, mit eszünk nap mint nap. A hús, a fehérkenyér, az édesség, a kóla, a sör mind erősen savasítanak, nem is beszélve a színezőanyagokról és a tartósítószerekről. Ez mind-mind kedvez azoknak a mikroorganizmusoknak, amiket fentebb említettünk.

 

 

Hogy mi is a cukorbetegség, és hogyan alakul ki, arról cikkünk 1. részében olvashat!

Ezen szervezetek anyagcseréjének végtermékei számunkra testidegen anyagok, melyek károsíthatják az emberi szöveteket (így pl.: a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit), nem is beszélve az ellenük fellépő immunreakciókról, melyek autoimmun betegségeket is produkálhatnak.

  • Épp ezért különösen fontos a napi 4-5-szöri zöldségfogyasztás a cukorbetegek számára, illetve a zsemle helyett inkább a sokmagvas barnakenyerek.
  • Fontos még megemlíteni a rendszeres testmozgást, mely hormonális hatásainál fogva jótékony hatással van az anyagcserére, nem is beszélve a testsúly könnyebb kontrollálásáról. Ez azért is lényeges, mert mint a bevezetőben említettük, a cukorbetegek nagy része túlsúlyos. A súlyfelesleg ledolgozása önmagában is sokat tud javítani a szénhidrát anyagcserénken.

Étrendkiegészítők szerepe

  1. Cink – A második legnagyobb mennyiségű mikroelem a szervezetünkben. Fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában és a testsúly-kontrollban. A cink szükséges a hasnyálmirigy inzulintermeléséhez, az inzulin hatékony működéséhez is.
  2. Króm – A króm növeli az inzulin hatékonyságát. Króm hiányában a normális mennyiségű inzulin többszöröse szükséges ugyanazon hatás eléréséhez. Épp ezért főleg az inzulinérzékenység csökkenésekor fontos a szerepe.
  3. Vanádium – Egyre jobban kutatott ásványi anyag. A tanulmányok azt mutatják, hogy csökkenteni képes az inzulin és a vércukorcsökkentő gyógyszerek iránti igényt. Ezt az inzulinérzékenység növelésével éri el. Épp ezért pótlása alapvető jelentőségű cukorbetegség esetén.
  4. Bitter Melon (keserű dinnye) – Ez a gyümölcs nagymértékben képes javítani a test természetes képességét a vércukorszint szabályozásában embereken és állatokon is. Magjában inzulin-szerű hatással rendelkező anyagok vannak. E mellett növeli a máj glukóz felhasználási képességét.
  5. Gymnema Sylvestre – A gurmar néven is ismert növényt az Ayurvéda évszázadok óta alkalmazza a túl sok cukor semlegesítésére. Fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését, ezáltal csökkentve a cukorszintet, mely mind a vércukor, mind a glukóz által módosított hemoglobin szintjének csökkenésében megmutatkozik.
  6. Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) – Szintén javítja a szénhidrát anyagcserét. Segít kiegyenlíteni a vércukorszint hullámzását, mely által csökken a sóvárgás. Ezek mellett felgyorsítja a cukor lebomlását, mely által nem csak a vérben, de a sejtekben is gyorsabban csökkent a cukorszint, így nő a sejtek inzulin-érzékenysége is. Épp ezért ez a növény sok súlycsökkentő és anti-diabetikus készítménynek.
Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK