"A tudósok sok figyelmet szenteltek a használatának, például a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. Mi most azokat a kémiai tulajdonságait vizsgáltuk, amelyek szerint hatással van az agyban végbemenő sejtfolyamatokra."
Bai professzor és csapata a zöld tea fő hatóanyagára, az epigallocatechin-3 gallátra (EGCG-re) koncentrált. Az EGCG ismert, mint antioxidáns, és a team úgy véli, a korral járó degeneratív betegségek ellen is hatásos.
"Feltételeztük, hogy az EGCG javítja a kognitív funkciót: idegsejtek keletkezését - neurogenezist - előmozdító hatása van. A hippokampuszra fókuszáltuk a kutatásunkat, mert ez az agyterület dolgozza fel a rövid ideig tárolt információt tartós, hosszú távú memóriává."
Kísérleteikben úgy találták, hogy az EGCG serkenti a neurális progenitor sejtek termelését - ezek úgy viselkednek, mint az őssejtek: adaptálódni, differenciálódni - különféle típusú sejtekké válni - képesek. Majd a team laboratóriumi egereken vizsgálta a megnövekedett idegsejt termelést, és felfedezte, hogy a progenitor sejteknek köszönhetően az emlékezőképességük és a térbeli emlékezetük megerősödött.
"Két csoport egérrel végeztünk kísérletet: az egyik csoport EGCG-t ivott, a másik a kontrollcsoport volt. Az egereket 3 napig arra treníroztuk, hogy megtaláljanak egy látható helyet a labirintusukban. Majd 7 napig arra treníroztuk őket, hogy egy rejtekhelyet találjanak meg."
Az EGCG-t kapott egereknek kevesebb idő kellett ahhoz, hogy megtalálják a rejtekhelyet. Az eredmények azt mutatták, hogy az EGCG javítja a tanulást és az emlékezetet, a tárgyfelismeréssel és a térmemóriával egyetemben.
"Kimutattuk lombikban és egereknél is, hogy az EGCG szerves vegyület közvetlenül növeli az idegi progenitor sejtek termelését. Ez az EGCG és a zöld tea, amely ezt tartalmazza, hatását mutatja. Segít legyőzni a degeneratív betegségeket és a memóriavesztést."