2013. március 08. 09:01
zöld tea, Alzheimer-kór, antioxidáns
A zöld tea lassíthatja az Alzheimer-betegséget?
Vizsgálatok szerint a zöld tea kivonata gátolhatja Alzheimer-betegségben az ún. amiloid plakkok kialakulását. A plakkok olyan fehérjék, amelyek összecsapzódása (aggregációja) hoz létre fémtartalmú amiloid fehérjéket, amelyek szerepet játszanak egyes idegrendszeri betegségek, mint pl. az Alzheimer-kór kialakulásában.
A közelmúltban jelent meg a PNAS nevű amerikai szaklapban a kutatók cikke azzal kapcsolatosan, hogy a zöld tea kivonata gátolja – laboratóriumi körülmények között - a fent említett fehérjék létrejöttét, melyek az Alzheimer-betegségben alapvető szerepet játszanak.
Mi ez a vegyület a teában? Az ún. epigallokatechin-3-gallát, (EGCG), a kutatások szerint meggátolta a fent említett amiloidok összecsapzódását, és lebontotta a már meglévőeket, amelyek fémionokat: rezet, vasat vagy cinket tartalmaznak.
A kutatás vezetője megemlítette, hogy a teában lévő molekula nagy izgalmat váltott ki. Az köztudott, hogy az EGCG és a flavonoidok erélyes antioxidánsok. Azt viszont eddig nem igazolták, hogy a plakkok képződését meggátolná.
Három különálló szakterület szakemberei dolgoztak együtt ezen a problémán. Azért is volt szükség a sok szakember együttműködésére, mert az (emberi) agy nagyon összetett rendszer.
Vizsgálataik lényege, hogy az EGCG hatását kipróbálják – először állatkísérletben – a gyümölcslegyeken. Az állatokon kísérletes úton modellezik az Alzheimer-betegséget, és utána az EGCG-kezelés hatásosságát vizsgálják.
Ha számos állatkísérletben, több fajon is igazolódik majd a zöld tea alkotórészének jótékony hatása, tovább lehet lépni az Alzheimer-kóros betegek gyógyításának vizsgálatai felé, betegeken is.
Forrás: egeszsegkalauz.hu