És ez még nem a legrosszabb. A kutatók szerint az E-vitamin tartalmú tabletták nagy dózisú alkalmazása 60 százalékkal fokozhatja a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A veszély az idősek esetében még nagyobb. A 65 éven felüliek esetében közel kétszeresére nő a látáskárosodás valószínűsége, amennyiben napi rendszerességgel szedik a vitamintartalmú kiegészítőket.
A kutatók eredetileg úgy vélték, hogy a két szóban forgó vitamin erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően védelmet nyújt a szürkehályog ellen. Azt feltételezték, hogy a vitaminok az oxidációs folyamat ellen hatnak, ami ahhoz hasonlóan pusztítja el a sejteket, mint a rozsda az autó karosszériáját. Most azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a C-vitamin nagy dózisban valójában oxidációt vált ki a szemben lévő fehérjék egyensúlyának felborítása révén.
Az emberi test nem termel illetve tárol C-vitamint, szükségleteit a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásából szerzi be. A sejtek egészségének megőrzéséhez és a regenerálódás elősegítéséhez csupán 40 mg-ra van szükségünk naponta. Az E-vitamin a sejtek szerkezetének fenntartásához szükséges, és olyan élelmiszerekben fordul elő nagy mennyiségben, mint például a diófélék, a magvak és a gabonafélék. Férfiaknak napi 4 mg, nőknek pedig napi 3 mg E-vitaminra van szükségük, de a vitamintartalmú kiegészítők néha akár százszorosát is tartalmazhatják ennek a mennyiségnek.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a szürke hályoggal összefüggő veszély csak abban az esetben fenyeget, ha valaki nagy dózisban szedi a vitaminokat: napi 1000 mg C-vitamint, és napi 100 mg E-vitamint.