Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A menza új íze - reform a közétkeztetésben
2014. augusztus 25. 20:04

egészséges táplálkozás, egészség, gyerekek, menza, közétkeztetés

A menza új íze - reform a közétkeztetésben
Bárki bármit mondjon, ha meghalljuk azt a szót, hogy „menza”, elsőre mindenki széles mosollyal a fehér ruhás, „furcsa fűzős szandálos”, ám mindig kedves konyhás nénikre gondol, akik kedvéért még a legérdekesebb kinézetű főzeléket/levest is megettük. Na, jó, megkóstoltuk, vagy legalábbis megszagoltuk… Egy kicsit megforgattuk az étket a tányérban, hogy úgy tűnjön, sokat kaptunk, és ami a tányérban maradt, azt már tényleg nem bírtuk megenni.
A menza új íze - reform a közétkeztetésben

Rendelet most, hatálybalépés szeptemberben

Bízzunk benne, hogy a közeli jövő menzáján, illetve a kórházi étkeztetésben ez már nem fordulhat elő, hiszen úgy tűnik, az egészséges, minőségi ételek készítésére törekednek majd. A szeptember elsejétől hatályos, Balog Zoltán (Emberi Erőforrások Minisztériuma) miniszter nevéhez fűződő jogszabály részletezi az iskolai menzákon és a kórházakban adható ételeket, illetve azok elkészítését és tápanyagtartalmát is. Továbbá előírja, hogy egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy menüsor csupán egy alkalommal fordulhat elő.

Szeptembertől tilos a zsíros és szabad a „piros”

Az asztalokról eltűnik a só- és cukortartó, a „menzamenü” nem tartalmazhat zsíros húsokat, 30, illetve 23 százaléknál (15 évnél fiatalabbak esetében) magasabb zsírtartalmú húskészítményeket, a pöttömöknek (6 év alatt) készített ételeknél a sertés- és baromfizsír is kizárt. Viszont állati eredetű fehérjét minden főétkezésnek, bölcsisek esetén az egyik kisétkezésnek tartalmaznia kell. Sőt, vadhús is kerülhet az étlapra. Tejföl és tejszín csak ételkészítésnél használható fel, a legkisebbeknek pedig bő zsiradékban készült ételek sem adhatók.

Kikerülnek a közétkeztetésből a sótartalmú ételporok, leveskockák, a hasonló paszták, krémek pedig ételízesítéshez, állományjavításhoz használhatóak csupán.

Nem dőlhet a gyümölcslé

A cukros- vagy szénsavas üdítők, szörpök, az előírás (Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112) alól kieső gyümölcslevek, energiaitalok, a koffeintartalmú szomjoltók (tea és kakaó kivételével) is tiltólistára kerülnek, helyette ivóvíz vagy ásványvíz adható.

Friss gyümölcs és száraz tények

Egész napos ellátás esetén a közétkeztető a köteles a napi három fő- és két kisétkezés keretén belül a napi energiaszükséglet 100 %-át biztosítani. Többek között (a már felsoroltakon kívül) legalább fejenként fél liter tej vagy kalcium tartalmú tejtermék, négy adag zöldség (kivétel itt a burgonya) vagy gyümölcs (egy adag nyersen), továbbá három adag gabona alapú élelmiszer (egy adag teljes kiőrlésű) segítségével.

Az energiaszükségletre vonatkozóan a követelmények bölcsődék esetében a napi 75 %-ot két fő- és két kisétkezéssel, napi háromszori étkezésnél az előírt 65%-ot egy fő- és két kisétkezéssel, a napi egyszeri esetén pedig az energiaszükséglet 35 %-át egy ebéddel kell biztosítani. A fent írt zöldség, gyümölcs, gabona és tejtermékek mennyisége a napi étkezések számával egyenes arányban változik.

Fel kell tüntetni az étkek energia-, zsír-, telített zsírsav, fehérje-, cukor-, só- és szénhidráttartalmát és az allergén összetevőket. Átmeneti rendelkezésként előírják, hogy a napi bevitt sómennyiséget az előző évhez hasonlítva minimum 10 %-kal kell csökkenteni 2020-ig.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK