Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A májrák kávéval is megelőzhető?
2013. november 04. 09:19

kávé, májbetegség, rák, daganatok

A májrák kávéval is megelőzhető?
Jó hír a kávésoknak: a Milánói Farmakológiai Kutatóintézet munkatársainak vizsgálata szerint a rendszeres kávéfogyasztás mintegy 40 százalékkal csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát.
A májrák kávéval is megelőzhető?

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) statisztikai adatainak alapján a májrák a kilencedik daganatos halálok az Egyesült Államokban, és a harmadik a világon.

A leggyakoribb szövettani típus a májsejtes rák (HCC), melynek kockázata férfiakban a nők háromszorosa. A Clinical Gastronenterology and Hepatology című szaklap oldalain nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kávéfogyasztás mérsékli a kockázatot. Korábban már bizonyították a kávé jótékony hatását a méhrák és a prosztatarák esetén, de felmerült az is, hogy az élettartamot növeli.

 

 

Dr. Carlo La Vecchia és munkatársai 1996 és 2012 között megjelent cikkek adatait elemezték ki, így a fókuszban 16, igen magasan jegyzett tanulmány állt, mintegy 3153 eset bevonásával. Ugyan az egyes vizsgálatok ideje és a vizsgált minta nagysága eltért, azonban abban mind megegyeztek, hogy ok-okozati kapcsolatot egyik sem talált a májrák és a HCC között. A szóban forgó metaanalízis nem tudta megerősíteni, hogy a kávé megfelelő megelőző eszköz lehet, de a kockázatelemzés egyértelműen bizonyította a jótékony hatást.

Kissé torzítja az eredményeket, hogy a vizsgált betegek nagy része emésztőszervi rendellenességben szenvedett, melynek következtében általában felfüggesztették a kávéivást.

Korábban bizonyították, hogy a kávé csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és mivel a cukorbetegség a májrák kiemelt kockázati tényezője, lehet, hogy a hatás ebből az irányból jön létre. Mindazonáltal a májrákok 90 százaléka elkerülhető lenne a hepatitisz B elleni védőoltás alkalmazásával, az alkoholbevitel megszorításával és a hepatitisz C-átvitel megelőzésével.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK