Az Arizonai Egyetem mikrobiológusai ismét megerősítették: a vécé tisztább, mint gondolnánk. Mindenekelőtt - ürülékben tenyésző - E.coli és staphylococcus baktériumokat kerestek, és vizsgálataik szerint még átlagosan tíz baktérium sincs négyzetcentiméterenként a vécéülőkéken, amelyek ez alapján a legtisztább tárgyak közé tartoznak. A hagymavágásra, zöldségaprításra, hússzeletelésre is használatos deszkákon ennél kétszázszor több található ezekből a baktériumokból.
Az eredmények alapján jobbnak tűnhet, ha a vécédeszkán szeletelünk zöldséget. A BBC erre irányuló kérdésére azonban Chuck Gerba, a vizsgálat vezetője úgy felelt: biztonságosabbnak tűnik, mégsem javasolja. "Inkább többet tisztogassuk a konyhai vágódeszkát, mint eddig tettük. A vécé ugyanis azért lehet tisztább, mert mindenki attól tart a leginkább, és különösen ügyel higiéniájára" - mondta a mikrobiológus.
A legpiszkosabb háztartási tárgyak között az első helyet azonban nem a hagymavágódeszka szerezte meg, hanem a mosogatószivacs és a konyharuha. Az előbbin 200 ezerszer, az utóbbin 20 ezerszer annyi baktériumot találtak, mint a vécéülőkén.
Más kutatók teljesen hasonló eredményekre jutottak, így például John Oxford, a Londoni Egyetem virológusa is, aki nemrégiben 9 országra kiterjedő összehasonlítást végzett. "Mindig és mindenütt a konyhai szivacs messze a legkoszosabb" - idézte őt a BBC.
Oxford felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyáruházak bevásárlókocsijainak fogantyúi is igencsak szennyezettek, és hogy sok ember bevásárlószatyrában több baktérium tenyészik, mint nadrágjában, mert az utóbbit legalább mossa.