Persze, nem árt az alapoknál kezdeni, úgyhogy itt az alaprecept.
Hozzávalók (6 fő részére):
Elkészítés:
A bort a vízzel, a fűszerekkel és a megpucolt, gerezdekre szedett naranccsal és az ízlés szerinti cukorral összeforraljuk. Ha nem szeretnénk túl erősre az itókát, adjunk még hozzá vizet.
Ha idén szeretnél valami újat megízlelni, a következő variációkat mindenképp próbáld ki.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A chilipaprikát hosszában elfelezzük és a narancslével, a cukorral és a fűszerekkel egyszer felforraljuk.
A teafiltereket és a vörösbort a fenti keverékhez adjuk és 10 percig állni hagyjuk.
A filtereket kivesszük és a forralt borunkat még egyszer felmelegítjük, de ne forraljuk fel!
Távolítsuk el a fűszereket és már szervírozhatjuk is a különlegességet.
Hozzávalók (kb. 4 fő részére):
Elkészítés:
Az almákat és a meghámozott narancsokat apró darabokra vágjuk. A gyümölcsöket a szegfűszeggel, a fahéjjal és a mandulával a vörösborral együtt felmelegítjük.
10-15 percig hagyjuk így, de ne hagyjuk, hogy az ital felforrjon. Azután ízlés szerint adjunk hozzá rumot és az italt a gyümölcsökkel együtt töltsük poharakba.
A legújabb forralt bor szerzeményedet feldobhatod különleges gyümölcsökkel, például banánnal, mandarinnal vagy ananásszal.
Amikor először hallottam a nevét, valamiért a krampuszok jutottak eszembe. Amikor először kóstoltam, egy kicsit azzá is váltam.
Hozzávalók (10 fő részére):
A aszalt és száraz gyümölcsöket daraboljuk fel (kivéve a mazsolát) és rakjuk bele a rumba. Egy éjszakát hagyjuk állni (lehetőleg hőálló tálat használjunk).
A borból fűszeres forralt bort készítünk (víz nem kell bele).
A rumban áztatott gyümölcsöket felmelegítjük, ráöntjük a forralt bort.
Az edényünk tetejére sűrű szövésű rosta kerül, ennek közepére tesszük a 10 db kockacukrot, meglocsoljuk a rummal és meggyújtjuk. Tulajdonképpen flambírozunk vagy hasonló :).
A cukorszirup remélhetőleg, részben karamellizálódva az edényben landol.
Ezután csészében tálaljuk, figyelve az ital és a gyümölcsök megfelelő arányára.
Hozzávalók (6 főre):
Elkészítés:
Forrald fel a vizet, majd tedd bele a négy teafiltert és hagyd állni kb. 5 percre. Az almalevet, narancslevet, a fahéjat, a szegfűszeget és a vaníliás cukrot add hozzá. Mézzel tovább ízesítheted.