Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 7 étel, amit vétek a hűtőben tartani
2014. augusztus 29. 22:49

hűtés, gyümölcs, zöldség, ételek, hűtő

7 étel, amit vétek a hűtőben tartani
Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy mindent azonnal a hűtőszekrénybe pakolunk, amint a konyhába kerül. Pedig sok gyümölcsnek és zöldségnek nem biztos, hogy ott a helye. Kivételek persze mindig akadnak, és attól is függ, hogy mi a célunk vele.
7 étel, amit vétek a hűtőben tartani

Gyümölcsök

A legtöbb gyümölcsöt nem szükséges hűtőben tárolni, mivel veszítenek az aromájukból. Kizárólag akkor érdemes őket hűtőszekrénybe tenni, ha szeretnéd, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak, ilyenek például a bogyós gyümölcsök, melyek tárolásáról itt olvashattál. A déli gyümölcsöket egyenesen vétek hűtőbe tenni, hiszen azok itt érnek be, a hűtőszekrényben pedig egyáltalán nem tudnák ezt megtenni, és az ízük is más. Természetesen azért vannak kivételek is, hiszen a dinnye azért behűtve az igazi, és „felbontás” után mindenképpen hűtőben kell tárolni.

Csípős szószok

Ha eddig az erős pistát, a chili szószt és a többieket a hűtőben tároltad, akkor azonnal vedd ki onnan. Semmi szükség rá, hogy ott legyenek! Főként, ha ecetalapúak. A hidegtől veszítenek az ízükből és még az állaguk is megváltozik. Akár három évig is ehető maradnak ezek a pikáns szószok hűtőszekrény nélkül is.

Méz

Ezt remélhetőleg nem kell magyarázni, a méz gyakorlatilag a világ egyik legősibb tartósítószere, teljesen felesleges hűtőszekrénybe tenni. Ott csak megköt és kikristályosodik, használni is nehezebb lesz, valamint nem nyújt olyan gyönyörű látványt, mint a friss, selymes méz. Gyakorlatilag öröké tart hűtőszekrény nélkül is.

Kávé

Ha nem a szagokat szeretnéd megszüntetni a hűtőszekrényben, ne tárold ott! Az őrölt kávénak és a kávébabnak is befolyásolhatja az ízét a hűtőszekrényben lévő gáz.

Fokhagyma és hagyma

A hagymafélék szeretik, ha szellősen, a levegőn vannak. Nem tesz jót nekik a túl hideg levegő és a nyirkosság, így a hűtőszekrény eleve kizárt. Arra kell csak figyelned, hogy ne zárt zacskóban (ezért árusítják őket hálóban) és ne túl világos helyen tartsd őket. Ezenkívül a vöröshagymát ne a burgonyával együtt tárold, mert akkor olyan nyirkosság keletkezik, amitől a hagyma megromlik. A fokhagymát tartsd kézközelben, sötét helyen gerezdekre szedve is sokáig eláll.

Paradicsom

A paradicsom igazi ízét akkor érezheted, amikor a nap érlelte zöldséget leszakítod a bokorról, és úgy langyosan beleharapsz. Ha már leszüretelted a termést, a legegyszerűbben úgy őrizheted meg ezt az ízt, ha szobahőmérsékleten tárolod, és nem éri a nap (ilyenkor a naptól már túlérne). A hidegtől kevesebb, sőt akár kifejezetten rossz ízt, keményebb állagot várhatunk csak.

Burgonya

A burgonya gyorsabban megromlik a hűtőben, mint egyébként. Ráadásul besötétedik a héja, édesebbé változhat az íze, mert a keményítő el kezd cukorrá változni. A burgonyát hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni, úgy, hogy tudjon lélegezni is. A nejlon zacskó felejtős, de papírba nyugodtan teheted.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK