Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 3 gyorsan elkészíthető, fokhagymás finomság
2013. május 10. 11:32

étkezés, zöldség, egészség

3 gyorsan elkészíthető, fokhagymás finomság
A fokhagyma évezredek óta nagy népszerűségnek örvend. Nem csoda, hiszen gyógyító és egészségmegőrző hatása mellett karakteres íze rengeteg ételünket teszi teljessé vagy éppen izgalmassá. Nálunk főszerepet kapott: saláta, leves, mártogatós készült belőle.
3 gyorsan elkészíthető, fokhagymás finomság

A fokhagyma, ez az ehető antibiotikum, már a rómaiak és a görögök mindennapi táplálékaként is megállta a helyét. Sőt, amulettként is a nyakukban hordták, mert hitték, hogy védelmet nyújt a betegségek ellen. Népi orvosságként szinte minden kultúrában számon tartják. A nagy öregek a következőre esküsznek: napi 1 gerezd zúzott fokhagyma egy evőkanál mézzel elkeverve, egész évben rendben tartja az immunrendszert.

Gyógyhatásai

A fokhagyma szinte minden bajra gyógyír, hiszen kiváló baktérium-, gomba-, és vírusölő vegyületek találhatók meg benne. Jellegzetes illatát és gyógyerejét ugyanannak az 1% kéntartalmú allin nevű illóolajnak köszönheti, amely allicinné alakul, amint felvágjuk a gerezdeket. Antioxidáns kénvegyületeinek köszönhetően kiváló ellenszere a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, valamint késlelteti, illetve megakadályozhatja a rák kialakulását. Vérrögképződést gátló hatása miatt a stroke és a szívroham kivédésében is hathatós segítséget nyújt. Napi 1 gerezd fokhagyma elfogyasztása 76%-kal csökkenti a szívbetegség kockázatát. Elősegíti az ólom kiürítését a szervezetből, így a méregtelenítésben is hatékony. Távol tartja a herpeszt és a kullancsokat, továbbá a vércukorszintet is kordában tartja. Igazi csodaszer, amely nyersen a leghatékonyabb, sütve, főzve pedig isteni.

Sült fokhagymás rukkola saláta gorgonzola sajttal és dióval

Elkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 60 perc

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 fej fokhagyma

  • 2-3 marék rukkola

  • 15 dkg gorgonzola sajt

  • 10 dkg dió

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • só, bors

Az egész fej fokhagymák tetejét levágom, olívaolajjal meglocsolom, sózom, borsozom, majd alufóliával lefedem és 60 perc alatt 175 fokon megsütöm. Közben a sajtot kockára vágom, a diókat negyedelem, majd a rukkolát hozzákeverem. A salátát olívaolajjal meglocsolom, sózom, borsozom, és lapos tányérra pakolom. A sült fokhagymát a közepére ültetem. Bagettet kínálok mellé. A fokhagymákat könnyed mozdulattal a héjából ki lehet nyomni, és akár a bagettre kenve fogyasztani.

Szárzelleres fokhagyma krémleves parmezánforgáccsal

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 evőkanál vaj

  • 14 gerezd apróra vágott fokhagyma

  • 2 db burgonya

  • 4 db szárzeller

  • 7 dl zöldség alaplé vagy víz

  • 1,5 dl 20%-os tejszín

  • 5 dkg parmezán

  • fél mokkáskanál őrölt szerecsendió

  • 1 mokkáskanál római kömény

  • só, bors

A zellert felszeletelem, a burgonyát felkockázom és a vajra dobom, enyhén lepirítom. A fokhagymát apróra vágom, a zöldségek mellé dobom, és amikor már érzem az illatát, a zöldség alaplével felengedem. Sózom, borsozom, szerecsendióval és római köménnyel fűszerezem, majd tejszínnel dúsítom. Tálaláskor parmezánforgáccsal teszem még izgalmasabbá.

Fokhagymás-zöldfűszeres mártogatós

Elkészítési idő: 5 perc

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1,5 dl extra szűz olívaolaj

  • 1 mokkáskanál Himalája-só

  • 5 gerezd finomra zúzott fokhagyma

  • finomra vágott kakukkfű, oregano, bazsalikom

  • olívabogyós ciabatta

A hozzávalókat az olívaolajjal összekeverem és egy éjszakát állni hagyom. A ciabattát megpirítom és a fokhagymás-fűszeres olívaolajba mártogatom. Ezt az illatos-fűszeres olajat sokféleképpen felhasználhatjuk: sajtkockákat dobálhatunk bele és 1 hétig érlelhetjük, de olaszos tésztaételeink alapfűszere is lehet.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK