Az emberi szervezet egészségéhez szükség van a megfelelő vitamin-ellátottságra. A vitaminok fontos szerepet töltenek be többek között az immunvédelemben, a sejtek regenerálódásában, hozzájárulnak például a látás, a véralvadás, az idegrendszer és sok más életfontosságú funkció működéséhez. Vitaminhiányt a nem megfelelő táplálkozás illetve máj- és bélbetegségek, felszívódási és emésztési zavarok is előidézhetnek.
Melyik, miért szükséges?
Mindegyik vitaminnak megvan a funkciója: az A-vitamin a látásban, a csontfejlődésben, illetve a nyálkahártyák, a bőr és a haj egészségében, a növekedésben vesz részt, illetve a kórokozók elleni harcban is nélkülözhetetlen. Hiányát jelezheti általános gyengeség, látásromlás, többféle íny- és bőrprobléma, valamint a fertőzésekkel szembeni ellenálló-képesség meggyengülése. A B-vitaminok népes családjának szintén minden tagja nélkülözhetetlen, többek között az idegsejtek működésében, a sejtek anyagcseréjében, az energia-felvételben vesznek részt. Ha nincs biztosítva a szükséges mennyiség, azt étvágytalanság, fáradékonyság, a szervezet általános gyengesége, vérszegénység, idegrendszeri tünetek és bőrproblémák jelzi.
A legismertebb, a C-vitaminnak a csontok, porcok, izmok és vér szöveteit építő kollagén nevű fehérje szintézisében van alapvető szerepe. Így hozzájárul a sebgyógyuláshoz, a csontok erősödéséhez, regenerálódásához. Antioxidáns, segít hatástalanítani a káros szabad oxigéngyököket. A legkülönbözőbb kórokozók elleni immunvédelmet erősíti, így a fertőzések elkerülésében és kezelésében is fontos. Hiányában alakul ki a középkori hajósok rettegett betegsége, a skorbut, de fokozza a szívbetegségek és szürke hályog kialakulásának kockázatát is. Elégtelen szintjét sápadt, száraz, bevérzésekkel, véraláfutásokkal tarkított bőr, orr- és fogínyvérzés, gyulladt, fájdalmas ízületek jelzik.
A D-vitaminnak a legfontosabb szerepe a csontok fejlődésében, pontosabban a kalcium és a foszfor beépülésében van, hiányát törékeny csontok, csontritkulás jelezheti. Az E-vitamin májvédő, a hormonháztartásban, a K-vitamin pedig a véralvadásban játszik szerepet, hiányuk májfunkciós, idegrendszeri és vérképzési zavarokat okoz.
Vitaminok a tányéron
Néhány vitamint, így például a D-vitamint és a bélben élő baktériumok segítségével a K-vitamint a szervezetünk is képes előállítani, a többihez viszont a változatos, egészséges, arányos táplálkozás során juthatunk hozzá. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitamin) hosszabb ideig képes raktározni, hiányuk ezért viszonylag ritka, ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal (a C-vitamin és a B-csoport vitaminjai), melyek a vizelettel ürülnek, ezért naponta elegendő mennyiséget kell bevinnünk belőlük, hogy elkerüljük a hiányukkal fellépő kellemetlen tüneteket.
A tél végén, tavasz közeledtével jelentkező tavaszi fáradtságot elsősorban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitaminszint okozhatja. A jellegzetes tünetek jelentkezésekor (például fáradékonyság, gyengeség, tartós rosszkedv, a fertőzésekre való fokozott fogékonyság, bőrtünetek) ezek pótlásáról külön is gondoskodnunk kell. Jó tudni azt is, hogy egyes élethelyzetek, környezeti hatások, például a fokozott stressz, a lázas betegségek, a műtét utáni lábadozás, a kemény fizikai munka, az alkoholfogyasztás, dohányzás és a fogamzásgátlók szedése fokozza a C-vitamin szükségletet.
D-vitamin napfény hatására a bőrben is képződik, ezért érdemes a legelső tavaszi napfényt is kihasználni egy kis sétára, levegőzésre. Az élelmiszerek közül a halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, a búzacsíra lehet a forrása. A C-vitamint legnagyobb mennyiségben a friss zöldségek, gyümölcsök, például a káposzta, brokkoli, karfiol, a zöldpaprika, a spenót, a paradicsom, illetve a citrom, a narancs, a csipkebogyó tartalmazza. Mivel nem mindig tudunk elég friss, vitamindús élelmiszerhez jutni, jó szolgálatot tehetnek az ezekből készített levek, tartósított vagy savanyított termékek is.