Érdeslevelűek családja
Boraginaceae
népi neve
forrasztófű, összeforrasztófű, nadály
angol neve
Common Comfrey
német neve
Beinwell
Leírás és előfordulás:
évelő növény. Nedves kaszálókon, mocsárréteken, patakok és árkok mentén gyakori. Vaskos, többfejű gyökértörzséből répaszerűen megvastagodó, kívül fekete, belül piszkosfehér, nyálkás gyökerek erednek. Szára felálló, magassága 30-100 cm, vastagsága körülbelül 1 cm, belseje üreges. A szár főként a felső részén ágazik el. Tőlevelei 15-30 cm hosszúak, a szárlevelek ennél kisebbek, lándzsás-tojásdadok, hullámos élűek. A tőlevelek és a szár alsó részén lévő levelek 2-10 cm hosszú nyélbe keskenyedők, míg a száron feljebb lévők ülők. Az egész növény merev, egyenes serteszőrökkel borított. A kunkorvirágzatban álló sötétbíbor, piszkos rózsaszín vagy ritkábban fehér virágok pártája harang alakú, lecsüngő, hossza 1-1,5 cm. Virágzási ideje május-július. Termése makkocska.
Felhasznált részek, drogok:
elsősorban a gyökér (Symphyti radix), ritkábban a virágos hajtás (Symphyti herba) és a levél (Symphyti folium).
Főbb hatóanyagok:
a gyökérben allantoin, cserzőanyagok és nyálkaanyagok.
Főbb hatások:
a gyökérnek sebgyógyító, összehúzó és vérzéscsillapító.
Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (levél, virágos hajtás, gyökér - 1990); ESCOP-monográfia (gyökér - 2009).
Felhasználások:
sérülések nyomán keletkező véraláfutások és izzadmányok, ínhüvelygyulladás, valamint nehezen gyógyuló sebek kezelésére, gyökérkivonatot és/vagy allantoint tartalmazó készítmények formájában. A gyökér- és levélkivonatokat különféle kozmetikai készítmények (pl. krémek, testápolók, hajápoló szerek, szemcseppek) hatóanyagaként is felhasználják.
Ajánlott napi adag:
kenőcsökben vagy más külsőleg alkalmazott gyógyszerformákban 5-35 %-os koncentrációban.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a pirrolizidin-alkaloidok jelenléte miatt belsőleg egyáltalán nem használható, és külsőleges alkalmazása is csak 1-2 hónapig ajánlott.
Megjegyzések:
pirrozilidin-mentes nemesített változatainak leveleit salátaként elkészítve vagy sütve fogyasztják.
Forrás: Patikamagazin.hu