Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kerti mák leírása, hatása (Papaver somniferum L.)

Kerti mák

Mákfélék családja
Papaveraceae

népi neve
kerti mák

angol neve
Opium Poppy

német neve
Schlafmohn

Leírás és előfordulás:
egyéves, lágyszárú növény. Tavaszi- és őszi típusa van. Gyökere karószerű, 18-20 cm hosszú, belőle kevés oldalgyökér ered. Magassága 50-150 cm, szára felálló, kékeszöld, hamvas, nem vagy csak kissé elágazó. Tőlevelei hosszúkás elliptikusak, ülők. Az alsó szárlevelek nyelesek, a felsők szárölelők. A levelek alakja többnyire hosszúkás-tojásdad. Szélük karéjos vagy szabálytalanul bemetszett. Virágai a szárak csúcsán, magánosan találhatók, 10-15 cm átmérőjűek, a bimbók bókolók. A szirmok legtöbbször fehérek vagy rózsaszínűek, június-júliusban virágzanak. Termése többrekeszű, sokmagvú tok, aminek az átmérője fajtától függően általában 2-8 cm. Őshazája Kis-Ázsiában van.

Felhasznált részek, drogok:
érett, mag nélküli toktermés (Papaveris fructus), nyers ópium (Opium crudum), standardizált száraz ópiumkivonat (Opium extractum siccum normatum), standardizált ópium por (Opii pulvis normatus), standardizált ópiumtinktúra (Opii tinctura normata), magból hidegen préseléssel kinyert zsíros olaj (Papaveris oleum).

Főbb hatóanyagok:
a máktokban és az ópiumban alkaloidok (a nyers ópiumban 25-30%, a legjelentősebbek a morfin, a noszkapin, kodein, a tebain és a papaverin), a magvakban zsíros olaj (linolsav- és olajsavészter főbb alkotórészekkel).

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
nyers ópium [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:0777 (2004)], standardizált ópiumpor [Ph. Hg.VIII. - 01/2003:1840 (2004), Ph. Eur. 6. - 1840 (2008)], standardizált száraz ópiumkivonat [Ph. Eur. 6. - 1839 (2008)], standardizált ópiumtinktúra [Ph. Eur. 6. - 1841 (2008)].

Főbb hatások:
az ópiumé és a mákalkaloidoké simaizom görcsoldó, szedatív, fájdalomcsillapító, köhögés-, illetve hasmenéscsillapító; a zsíros olajé bőrtápláló, bőrpuhító.

Felhasználások:
a máktokból kinyert alkaloidokat gyári készítmények formájában gyomor- és bélgörcsök, epehólyag görcsök, illetve vesekőrohamok és menstruációs görcsök oldására, köhögés- és fájdalom csillapítására, valamint szorongások oldására; az ópiumot porok, tinktúrák összetevőjeként hasmenések megszüntetésére és köhögés csillapítására; a zsíros olajat kozmetikai készítmények alkotórészeként.

Ajánlott napi adag:
az ajánlott napi adagokra vonatkozóan a kivonatokat és az adott hatóanyagokat tartalmazó készítmények tájékoztatóiban találhatók adatok.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
az ópium pszichés függőséget okoz, ezért megvonáskor kellemetlen elvonási tünetek jelentkeznek. Az ópium alkalmazása a benne lévő morfin légzésfunkciót csökkentő hatása miatt asztma esetén ellenjavallt. Az ópium és a mákalkaloidokat tartalmazó készítmények csak orvosi rendeletre alkalmazhatók!

Megjegyzések:
a máktok háziszerként történő használata veszélyes, kerülendő! Magvait süteményekhez, tésztákhoz és egyéb édességek (pl. halva) készítéséhez használják, de pékárúkat is szívesen díszítik és ízesítik a magjaival.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank