Amennyiben betartja a fogászati higénia alapjait – naponta kétszer mos fogat, használ fogselymet, mossa a nyelvét – a rossz lehelet oka az étrendje lehet. Bizonyos élelmiszerek, akár órákra is kellemetlenné tehetik a leheletét. Íme a leggyakoribb tettesek:
Fokhagyma és hagyma – A rossz szájszagért, leginkább a fokhagyma és a hagyma felelős, ha ételekről van szó. Ennek oka, hogy a hagymában és fokhagymában található büdös kénvegyület, a szájban időzik, felszívódik a véráramban, és így válik kilégzéssel érezhetővé.
Kávé és alkohol – A kávé és az alkoholtartalmú italok, kedvező körülményeket biztosítanak a szájban lévő baktériumoknak. Emellett szárító hatásuk is van, mely csökkenti a nyáltermelést, és lehetővé teszi a kellemetlen szagokért felelős baktériumok terjedését.
Számos más élelmiszert tartanak felelőssé a rossz szájszagért, köztük a tejtermékeket, a húsban gazdag diétát, a narancslevet és a szódát, ám ezekről nincs megbízható tudományos bizonyíték.
Dr. Paul Vankevich, a Tufts Fogorvosi Egyetem adjunktusa szerint, bármilyen étel vagy ital okozhat rossz szájszagot, ha sokáig lehet a szájban. A fog- és nyelvmosás, segít a jó lehelet visszaszerzésében.
Ételek és italok, melyek jót tesznek a leheletének
Víz – Ez a szagmentes folyadék, segít kimosni a szájából az élelmiszer darabokat, melyek a baktériumokat táplálják. A vízivás segíti a nyáltermelést, mely egyfajta állandó tisztítószerként működik, ami oldja a kellemetlen szagú étel és italmaradékokat.
Cukormentes rágógumi – A rágógumi fellazítja a fogakról, az ínyről és a nyelvről, az odarakódott élelmiszerdarabokat és elhalt sejteket, és elősegíti a nyáltermelést.
Vankevich szerint, a xylitollal édesített cukormentes rágógumi, rendkívül hatékony a rossz lehelet elleni küzdelemben, mert gátolja a szájban élő baktériumokat. A legjobb hatás érdekében étkezés után, legalább öt percig rágjon rágógumit.
Zöldségek és gyümölcsök – A C-vitaminban gazdag ételek, mint a piros kaliforniai paprika és a brokkoli, barátságtalan környezetet hoznak létre a szájban lévő baktériumok számára.
Nyersen fogyasztva, még hatékonyabbak a rossz lehelet elleni küzdelemben, mint bármely más ropogós termék, mely mechanikus csiszoló hatásával, segít lazítani a csapdába esett élelmiszerdarabkákat.
Joghurt – Japán kutatók megállapították, hogy a cukormentes, probiotikumos joghurt naponta kétszeri fogyasztása, hat héten át jelentősen csökkenti a rossz leheletet azáltal, hogy csökkenti a rossz szagokat okozó szulfid vegyületeket. A joghurt emellett kiváló D-vitamin forrás, mely segít csökkenteni a száj baktériumok számát.
Fűszerek és fűszernövények – A petrezselyem klorofillt tartalmaz, melynek szagtalanító hatása van a szájban. Egyéb leheletjavító fűszerek a szegfűszeg, ánizs és az édeskömény. Noha a fűszerek rossz lehelet elleni hatása inkább a néprajzban gyökerezik, mint tudományos bizonyítéka lenne, nem árt megpróbálni.