Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Rossz lehelet: Az étrendben keresendő okok
2012. október 08. 11:53

fog, étrend, szégyen

Rossz lehelet: Az étrendben keresendő okok
A rossz lehelet elleni legjobb védelem, az étrend és a megfelelő szájhigiénia kombinációja. Rossz lehelete van? Talán meg kellene vizsgálni az étrendjét!
Rossz lehelet: Az étrendben keresendő okok

Amennyiben betartja a fogászati higénia alapjait – naponta kétszer mos fogat, használ fogselymet, mossa a nyelvét – a rossz lehelet oka az étrendje lehet. Bizonyos élelmiszerek, akár órákra is kellemetlenné tehetik a leheletét. Íme a leggyakoribb tettesek:

Fokhagyma és hagyma – A rossz szájszagért, leginkább a fokhagyma és a hagyma felelős, ha ételekről van szó. Ennek oka, hogy a hagymában és fokhagymában található büdös kénvegyület, a szájban időzik, felszívódik a véráramban, és így válik kilégzéssel érezhetővé.

Kávé és alkohol – A kávé és az alkoholtartalmú italok, kedvező körülményeket biztosítanak a szájban lévő baktériumoknak. Emellett szárító hatásuk is van, mely csökkenti a nyáltermelést, és lehetővé teszi a kellemetlen szagokért felelős baktériumok terjedését.

Számos más élelmiszert tartanak felelőssé a rossz szájszagért, köztük a tejtermékeket, a húsban gazdag diétát, a narancslevet és a szódát, ám ezekről nincs megbízható tudományos bizonyíték.

Dr. Paul Vankevich, a Tufts Fogorvosi Egyetem adjunktusa szerint, bármilyen étel vagy ital okozhat rossz szájszagot, ha sokáig lehet a szájban. A fog- és nyelvmosás, segít a jó lehelet visszaszerzésében.

Ételek és italok, melyek jót tesznek a leheletének

Víz – Ez a szagmentes folyadék, segít kimosni a szájából az élelmiszer darabokat, melyek a baktériumokat táplálják. A vízivás segíti a nyáltermelést, mely egyfajta állandó tisztítószerként működik, ami oldja a kellemetlen szagú étel és italmaradékokat.

Cukormentes rágógumi – A rágógumi fellazítja a fogakról, az ínyről és a nyelvről, az odarakódott élelmiszerdarabokat és elhalt sejteket, és elősegíti a nyáltermelést.

Vankevich szerint, a xylitollal édesített cukormentes rágógumi, rendkívül hatékony a rossz lehelet elleni küzdelemben, mert gátolja a szájban élő baktériumokat. A legjobb hatás érdekében étkezés után, legalább öt percig rágjon rágógumit.

Zöldségek és gyümölcsök – A C-vitaminban gazdag ételek, mint a piros kaliforniai paprika és a brokkoli, barátságtalan környezetet hoznak létre a szájban lévő baktériumok számára.

Nyersen fogyasztva, még hatékonyabbak a rossz lehelet elleni küzdelemben, mint bármely más ropogós termék, mely mechanikus csiszoló hatásával, segít lazítani a csapdába esett élelmiszerdarabkákat.

Joghurt – Japán kutatók megállapították, hogy a cukormentes, probiotikumos joghurt naponta kétszeri fogyasztása, hat héten át jelentősen csökkenti a rossz leheletet azáltal, hogy csökkenti a rossz szagokat okozó szulfid vegyületeket. A joghurt emellett kiváló D-vitamin forrás, mely segít csökkenteni a száj baktériumok számát.

Fűszerek és fűszernövények – A petrezselyem klorofillt tartalmaz, melynek szagtalanító hatása van a szájban. Egyéb leheletjavító fűszerek a szegfűszeg, ánizs és az édeskömény. Noha a fűszerek rossz lehelet elleni hatása inkább a néprajzban gyökerezik, mint tudományos bizonyítéka lenne, nem árt megpróbálni.

Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK