Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mit együnk, hogy elkerüljük a téli vitaminhiányt?
2012. október 04. 11:44

vitamin, betegség, betegállomány, megelőzés

Mit együnk, hogy elkerüljük a téli vitaminhiányt?
A hidegben gyakrabban támadhatnak meg bennünket betegségek, vagy fáradtság, izomgörcsök, bőrelváltozások, egyéb kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Mindezek ellen hatásosan védekezhetünk, ha figyelmet fordítunk a megfelelő vitaminbevitelre.
Mit együnk, hogy elkerüljük a téli vitaminhiányt?

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek a szervezet mindennapi működését támogatják. Mindegyiknek megvan a maga fontos szerepe, ezért nem nélkülözhetjük egyik fajtáját sem. A vitaminban hiányos táplálkozás esetén vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel. Bizonyos vitaminokat pedig vitaminkészítmények formájában túl lehet adagolni, ezt nevezzük hipervitaminózisnak. Mivel testünk nem tudja ezeket az anyagokat előállítani, ezért a táplálékkal kell bejuttatnunk szervezetünkbe.

A megfelelő vitaminbevitel


Az őszi-téli időszakban sokkal kevesebb friss termést tudunk elfogyasztani, ezért a nyári időszak táplálkozása kiemelkedően fontos. Ha nyáron rendszeresen ettünk a friss zöldségekből, gyümölcsökből, nagy valószínűséggel szépen feltöltöttük vitaminkészleteinket. Hogy ez a hosszú, hideg hónapok alatt se merüljön ki, nézzük végig, hogy az egyes vitaminok beviteléhez, milyen alapanyagokat érdemes fogyasztanunk

A-vitamin
Legjobb forrásai: a tejtermékek, tojás, belsőségek, tengeri halak; előanyagokban pedig a zöld, sárga, piros színű zöldségek és gyümölcsök dúskálnak. Télen választhatjuk a sárgarépát, sütőtököt, csipkebogyót, fagyasztott parajt vagy az aszalt paradicsomot.

B1- és B2-vitamin
Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, belsőségek, élesztő és a hüvelyesek.

B3-vitamin vagy niacin
Legjobb forrásai: belsőségek, teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségfélék.

B5-vitamin vagy pantoténsav
Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, karfiol, káposzta, belsőségek és a húsok.

B6-vitamin
Legjobb forrásai: belsőségek, húsok, tejtermékek, hüvelyesek és az élesztő.

B9-vitamin vagy folsav
Legjobb forrásai: cékla, zöldleveles zöldségek, máj és élesztő.

B12-vitamin
Legjobb forrásai: belsőségek, hal, tojás, tejtermékek.

C-vitamin
Legjobb forrásai: szinte az összes friss zöldség és gyümölcs tartalmazza. Télen leginkább megtalálható a savanyú káposztában és a citrusfélékben.

D-vitamin
Legjobb forrásai: halmájolajok, tejtermékek, belsőségek és búzacsíra.

E-vitamin
Legjobb forrásai: növényi olajok, olajos magvak, homoktövis és a gabonacsírák.

H-vitamin(a B-vitamincsoport tagja)
Legjobb forrásai: belsőségek, tojássárgája és élesztő.

K-vitaminok
Legjobb forrásai: brokkoli, paraj, káposzta, tejtermékek és a máj.

Forrás: Házipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK