A bükkfafélék családjába tartozó növény termése, az ehető gesztenye (vagy maróni), nemcsak dekoratív fája, hanem egyéb különleges, élettani hatásai miatt is nagy jelentőséggel bír. Így amilyen szelíd, olyan hasznos.
Vigyázat, semmiképp ne tévesszük össze a szintén szép lombkoronával büszkélkedő, parkokat ékesítő vadgesztenyével! Utóbbi termése nem hogy nem ehető, de még mérgező is! Ezeket a kis gömböket inkább tartogassuk vidám pálcikaállatkák, vagy Kipp-kopp figurák megalkotására. És ami érdekes: hiába lehetnének akár ikertestvérek is, nem állnak túl közeli rokonságban a szelídgesztenyével.
És hogy tovább nyíljon a (gesztenye)világ: kevesen tudják, hogy a kenyér alapanyagaként akár a gabonaféléket, illetve burgonyát is helyettesítheti.
A szúrós kupacs, a barna héj alatt igazi patika lapul. A gesztenye olyan vitaminok otthona, mint a C, E, B1, B2, B6, melyekkel tökéletes összhangban élnek fontos ásványi anyagok és nyomelemek, akár a foszfor, kálium, magnézium, vas, réz, mangán és a cink.
A termésében található eszcin főként a visszeres, fájó lábaknak nyújt enyhülést, hiszen tonizálja azokat, és javítja az érfalak rugalmasságát. Továbbá csökkenti a gyulladást és a vizenyőt - utóbbi kialakulásától véd is. Görcsoldó, köptető és mikroba elleni hatása is ismert. A hölgyek nagy örömére a narancsbőr ellen is felveszi a harcot.
…de hasznos is. A belőle készült tea az asztma, hörghurut és a szamárköhögés enyhítésére alkalmas, de görcsök ellen is kiváló. A vénás vérkeringésben gyakorolt jótékony hatása miatt aranyér, visszér előfordulásakor is remekül alkalmazható. De reumás panaszok, ízületi problémák, hátfájás esetén, továbbá izomlazító gyanánt is hatásosak lomkoronáinak alkotói.
Levele mellett fája, kérge, virága, sőt, maghéja is sok tannint tartalmaz, melynek hasmenés, vagy vérző sebek csillapításakor lehet fontos szerepe, köszönhetően érösszehúzó, vérzéscsillapító hatásának.
Bizony, a szelídgesztenyeméz szintén visszeres betegségek ellen hatásos, a trombózis megelőzésében is segít.
A bevezetőben már említett sült gesztenye, vagy a Monarchia tagállamaiban Magyarországról elterjedt, így rajtunk kívül csak Ausztriában és Horvátországban ismert tejszínhabos gesztenyepüré sem segít abban, hogy sikerüljön tartani a diétánkat. A gesztenye magas szénhidrát tartalma miatt amúgy sem fogyókúrás nasi.
A belőle készült massza nem csak hazánkban, hanem szerte a Világban használt sütemények és egyéb ételek töltésére. De megfőzve használják köretként is (főként vadhúsok és különböző káposztás ételek mellé kiváló).
Érdekes, hogy Korzika szigetén sör alapanyagaként is használják, de a hely híres gesztenyelisztjéről is, amely itt a gnocci (röviden: olasz krumplinudli) egyik összetevője.
Ruhásszekrényben molyűzőként, gyümölcsök közé helyezve „muslinca riasztóként” is megállja a helyét. A belőle készült keményítőt pedig nem csak a gasztronómia, hanem „mosótudomány” is hasznosítja, ruhák keményítésére.
Levele és maghéja egyes samponok összetevője lehet, hajunk még csillogóbb lesz tőle.