Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Köszvény gyötör? Így küzdhetsz elene!
2013. szeptember 19. 08:36

köszvény, hús, tej, diéta

Köszvény gyötör? Így küzdhetsz elene!
A tejet, a húst az egészséges étkek közt tartjuk számon, a liszt sok ételféleségben előfordul. Akadnak azonban, akik érzékenyek egyes összetevőikre. Szerencsére a laktóz- és a glutén-érzékenység, illetve a köszvény féken tarható.
Köszvény gyötör? Így küzdhetsz elene!

Ha árt a liszt

A glutén-érzékenységre való hajlam örökletes. Maga a glutén a búzában, árpában, rozsban és zabban fordul elő. E gabonák lisztjével gyártott ételeket a betegség felismerésétől kezdve soha sem szabad fogyasztani. A tünetek: gyakorlatilag valamennyi lisztérzékenységben szenvedő betegnél megfelelő étvágy mellett is súlyveszteség következik be, mely egyre rosszabb állapothoz vezet. Jellemző a krónikus hasmenés, felfújtság érzés, fáradtság, vérszegénység. A bélnyálkahártya bolyhainak sorvadása miatt nem megfelelő a táplálék feldolgozása.

Mit igen, mit nem?

Vannak egyértelműen kerülendők (pl. péksütemények) élemiszerek. Ám glutént tartalmaz többek között a fagylalt, a sör, a vodka és a whisky. S amire kevesen gondolnak, nemcsak a rágógumi, de még az áldozási ostya is. A diétás előírások betartása mellett a beteg még mindig változatosan étkezhet: tejet, sajtot, tojást, húst, halat, baromfit, zöldségféléket, burgonyát, csonthéjas gyümölcsöket és csokoládét fogyaszthat. A búza, rozs, zab, árpa tartalmú ételek kukoricapehellyel, burgonyaliszttel, rizzsel és keményítőtartalmú ételekkel helyettesíthetők. A lisztérzékenység felfedezése után a diéta bevezetésével a betegek jelentős részénél látványos javulás következik be.

Tünetek tejtől

A laktózérzékenység lehet veleszületett, de legtöbbször öt éves kor után, ritkán csak húszas évek körül jelentkezik. A kellemetlenségek a tejtermék gyomorba jutása után egy-két órával jelentkeznek. Zajossá válik a bélműködés, puffadás, szélgörcs alakul ki. Emellettt hányinger, hasmenés is bekövetkezhet. A fel nem ismert vagy nem kezelt laktózintolerancia elhanyagolt esetben hiánybetegséget, fertőzésekkel szembeni esendőséget okozhat. Kisgyerekeknél a fizikai és szellemi fejlődés visszamaradása, viselkedési zavarok jelentkezhetnek.

Teljes diéta helyett

A tejtermékekről való teljes lemondás nem optimális, mert túl sok fontos tápanyagtól esik el a szervezet. A legtöbb érintett jól tolerálja a savanyított tejtermékeket, - joghurtot, kefirt - mivel ezek jóval kevesebb tejcukrot tartalmaznak. A keményebb sajtok lényegében laktózmentesnek tekinthetők. Sokféle laktózmentes tej és tejtermék közül lehet ma már választani. A növényi alapú tejek és tejtermékek is helyettesíthetik a tehéntejből készült élelmiszereket. Receptre kapható rágótabletta is segíthet a laktózérzékenyeken: a tejtartalmú étkezések előtt kell alkalmazni.

 

Túl sok hús?

A nagy fájdalommal járó köszvény örökletes hajlamon alapuló purin anyagcsere zavar. Kialakulásának hátterében életmódi okok is állnak: a sok hús és belsőség fogyasztása hajlamosít rá. Emellett az alkohol túlzott élvezete és a túlsúly is segíti a kialakulását. Az akut köszvényes rohamnál az érintett ízület feletti bőr duzzadttá, pirossá, meleggé válik, igen érzékeny és fájdalmas. Ezt kísérhetik egyéb tünetek is: magas láz, hidegrázás, légcsőhurut, gyomorpanaszok, heves szívverés. Egy-egy roham nyomtalanul elmúlhat, de ha többször ismétlődik, maradandó torzulást okoz az ízületekben.

Köszvény kezelés

A köszvényes roham elmúltával meg kell akadályozni a kiújulást. Ehhez elengedhetetlen a vitaminban gazdag, energiaszegény ételek fogyasztása, a zsíros ételek mellőzése. A legtöbb halfélének, a belsőségeknek, az élesztőnek, a füstölt húsoknak magas a purintartalma, kerülendők. A fehérjebevitel főleg növényi eredetű legyen. Az állati eredetű fehérjék közül a sovány tejtermékek ajánlottak. A purintartalom csökkenthető a nyersanyagok előfőzésével. Sok gyümölcs, némi tojás és kevés sovány hús fogyasztható. Tilos a húsleves, erőleves, cukor helyett mesterséges édesítőszereket kell használni.

Forrás: kiskegyed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK