Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Készítmények, amelyek jót tesznek a szemnek
2013. február 19. 10:55

lutein, zeaxantin, szem, antioxidáns, karotinoid

Készítmények, amelyek jót tesznek a szemnek
Ismerjük meg a luteint és a zeaxanthint! Két antioxidáns kifejezetten jót tesz a szemnek, és fogyasszuk őket akár táplálék, akár táplálék-kiegészítő formájában, szemünk egészségéért máris sokat tettünk. Ismerjük meg őket!
Készítmények, amelyek jót tesznek a szemnek

A lutein és a zeaxantin

A karotinoidok vegyületcsoportjába tartoznak ezek a mikrotápanyagok, melyek leginkább a színes zöldségekben találhatók meg. Mint ahogy a többi antioxidáns is, ezek a vegyületek is megvédik a szervezetünket a káros, oxidatív szabadgyökök túlzott felszaporodásától, és különösen jótékonyan hatnak a szemre.
 
A lutein a zeaxantinnal együtt különleges úton védi a szemet: a nap káros ibolyántúli sugarait nyeli el, és semlegesíti a retinában lévő szabad gyököket. Ezzel csökken a sárgafolt-degeneráció kialakulásának veszélye, ami az idősebb korban jelentkező egyik leggyakoribb szembetegség (makuladegeneráció). A szóban forgó antioxidánsok ráadásul a szem érrendszere épségének fenntartásában is szerepet játszanak. A szervezetben a sárgafolt tartalmazza a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxantint.
 
Ezt együk a szemünk egészségéért!
 
Mivel luteint és zeaxantint a szervezetünk nem tud előállítani, ezért csupán megfelelő táplálkozással tudjuk bevinni a szervezetbe őket. Sok lutein található egyes zöldségekben, leginkább a spenótban, a kelkáposztában, a sötétzöld levélzöldségekben, de nem elhanyagolható a brokkoli, a kelbimbó, a fejes saláta, a sütőtök, a cukkini, az avokádó és a pritaminpaprika luteintartalma sem.
 
A zeaxantin beviteléről sok kukorica és citrusféle fogyasztásával gondoskodhatunk. A hivatalosan ajánlott napi mennyiség luteinből 2-6 milligramm, ehhez képest sajnos mindössze 0,5-1,3 milligramm körüli mennyiséget visz be egy átlagember visz belőle naponta.
Szakértők szerint mind a friss táplálék, mind pedig a táplálék-kiegészítők formájában elfogyasztott lutein és zeaxantin ugyanúgy szívódik fel, de a felszívódás akkor a legjobb, ha ezeket az anyagokat zsírokkal vagy olajokkal együtt visszük be szervezetünkbe.
Hiánybetegségek
 
Főleg idősebb korban lehet következménye annak, ha nem jutunk elég luteinhez és zeaxantinhoz, hiszen hiányuk összefüggésbe hozható a látás romlásával, az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásával. Túladagolni nem lehet. 
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK