2014. november 18. 19:43
citrusfélék, citrom, narancs, citrushéj
Azok a csodás citrusok – Hasznosítsd a héjat is!
A narancsról, illetve a narancshéjról mindig gyermekkorom telei jutnak eszembe. Szinte egész télen, amíg a narancsszezon tartott, de karácsony környékén biztosan finom citrusillat lengte be a házat. Ennek egyik oka, hogy amíg narancsot láttunk, ettük... A másik, hogy nálunk vétek volt kidobni a finom gyümölcs héját. A hideg hónapokban mind a fűtőtesten landolt, ott száradva illatosítóként élt tovább.
Nem vita tárgya
Vitathatatlan, hogy a különböző citrusgyümölcsök fogyasztása nagyon egészséges, és az ízük is rendkívül jó, ám a szívünk szakad meg, amikor a héjak nagy része a szemetesben köt ki. Ezzel az érzéssel csak eddig kellett megküzdened, mert most bebizonyítjuk, hogy van élet a kukán kívül is.
Amire nem árt figyelni: alaposan mosd meg a citromot, narancsot!
Hogy sütéshez vagy tisztítószerként használod, azt rád bízzuk. De néhány dologra azért nem árt ügyelni - figyelmeztetnek minket a tudatosvasarlo.hu-n.
A citrusok felületét különböző szerekkel kezelik. Ennek egyik oka, hogy elég messziről érkeznek hozzánk ezek a különlegességek. Hogy megóvják őket a penésztől és különféle gombáktól, bizony vegyszer kell rájuk. (Ettől van a számunkra is ismert fényessége.) Ezért felhasználásuk előtt alaposan tisztítsuk meg a gyümölcsöket, például a tudatosvasarlo.hu-n olvasható módszerekkel.
Tippek az alapos tisztításhoz:
- Almaecetes vízbe áztatjuk a gyümölcsöket kb. 2 percig, majd kefével alaposan dörzsöljük meg. Folyóvíz alatt öblítsük le őket.
- A kefe és az öblítés marad, csak ecetes víz helyett forró vizet használunk.
- Speciális, zöldség- és gyümölcs mosására alkalmas lemosószer használata. Kár, hogy csak külföldön kapható…
- Ha a tisztítás megvan, a héjat minél előbb használjuk fel, vagy tároljuk megfelelően, mert hamar tönkremehet.
Így használd a maradékot!
Citrushéjak a konyhában
- Ha sikerült megtisztítani rendesen a gyümölcsöt, a héját le is reszelted, de ha nem kell az adott pillanatban mind, fagyaszd le, vagy egy jól zárható dobozban tárold. Így sokáig használhatod sütik, desszertek, müzli, saláták ízesítésére, ételek dekorálására.
- Hallottál már a citrusos sóról vagy borsról? És tudtad, hogy Te is elkészítheted? Tégy a sóhoz vagy borshoz szárított gyümölcshéjat és már kész is. Pikáns fűszer sültekhez!
- Kandírozz! Ajándékod meg vele a barátaidat! Remek ötlet karácsony előtt. :)
Citrushéjak a háztartásban
- Ha van mosogatógéped, többé nem lesz gondod annak tisztán tartására és kellemes illatára. A leghatékonyabb, ha az evőeszközös kosárba teszed a héjakat. Segítségükkel spórolhatsz a tisztítószeren.
- Ha a mosógépben landol a citrom- vagy narancshéj, megspórolhatod vele az öblítő használatát. Tedd egy kis szövetzsákba a mosásra szánt ruhák közé és a finom, citrusos illat garantált.
- Ha egy kis citrushéjat rövid időre a sütőbe raksz és felmelegíted (ne süsd meg! :)), a kellemetlen illatok hipp-hopp elillannak.
- A műanyag edények könnyen átveszik egyes ételek illatát. Súrold át az edényt egy kis reszelt citromhéjjal és a probléma megoldódik.
- A molyok nem tartoznak a kedvenc háziállataink közé. Akassz néhány darab szárított citromhéjat a szekrénybe – a molyok ki nem állhatják ennek a gyümölcsnek az illatát.
- Adj a mosogatószeredhez egy kis citromhéjat! Garantáltan eltávolítja a foltokat a poharakról és az evőeszközökről.
- A kis „mindenes”: a citrushéjakat tedd egy nagyobb edénybe és öntsd fel ecettel. Egy hét után az ecetet szűrd át egy szórófejjel ellátott üvegbe és indulhat a takarítás.
- Természetes illatosító: narancshéjat néhány fűszerrel, például fahéjjal egy edényben forralj fel és várd meg, amíg a finom illat belengi az egész lakást.
Citrushéjak a fürdőszobában
- Tudtad, hogy a narancs- vagy mandarinhéj kiváló a fürdővizedbe is? Ha nem szeretnéd a vízbe keverni, tedd egy kis teatojásba és úgy áztasd ki a remek aromákat.
- Ha nem érzékeny a bőröd, illatos bőrradírt is készíthetsz némi cukor és citrushéj keverékéből.
Forrás: proaktivdirekt.com