Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?
2013. február 14. 11:06

2-es típusú cukorbetegség, energiabevitel, energiaegyensúly, kutatás, édesítőszer

Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?
Az INSERM tanulmánya nem állapított meg semmilyen ok-okozati összefüggést. Állásfoglalás a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről szóló tanulmány publikációja kapcsán.
Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) megvizsgálta a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) által a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről készített tanulmányt.
“Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni” – mondta Hugues Pitre, az ISA elnöke. „Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével” – tette hozzá.
 
Az ISA felhívja a figyelmet arra, hogy ezen epidemiológiai, így megfigyelésen alapuló tanulmány alapján az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti ok-okozati kapcsolat nem bizonyítható, ahogyan erre maguk a szerzők is rámutatnak. Például, szükséges megjegyezni, hogy a szerzők nem vizsgálták az ételfogyasztást, elemzésük csak az italokra korlátozódik.
 
“Ismeretes, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan többtényezős betegség, amely rengeteg általános jellegű tényezővel van összefüggésben, ilyen például különösen az étrend és az életmód” – mondta Dr. Hervé Nordmann, az ISA tudományos bizottságának elnöke.
A cukorbetegség kialakulását egy sor általános tényező jelezheti: elhízás, fizikai inaktivitás, életkor, etnikai származás, örökletesség, korai terhességi cukorbetegség stb. Ismert, hogy az elsődleges kockázati tényező az energiaegyensúly hiánya (nagyobb az energiabevitel, mint az energia-felhasználás). Mivel az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok nem járulnak hozzá a kalóriabevitelhez,valójában segítik az energiabevitel kézben tartását. 
 
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) egy, a belga törvények szerint bejegyzett, az alacsony energiatartalmú édesítőszerek gyártóit és felhasználóit képviselő non-profit szervezet.
Az ISA-t elismeri az Európai Bizottság, nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint az Egészségügyi Világszervezet, nem kormányzati megfigyelői státusszal rendelkezik a nemzetközi élelmiszerügyi szabványokat megállapító Codex Alimentarius Bizottságban.
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK