Liliomfélék családja
Liliaceae; Alliaceae
népi neve
vereshagyma
angol neve
Onion
német neve
Zwiebel
Leírás és előfordulás:
a termesztéstől függően 2 vagy 3 éves, eredetileg évelő növény. Gyökérzete bojtos, a gyökerek nem hatolnak mélyre. Táplálóanyagokat raktározó hagymája, azaz a szár földben lévő, alsó, egymásra boruló húsos allevelekből és azokat borító száraz, hártyás buroklevelekből álló része gömbölyded. A buroklevelek színe vörösessárga, a lila hagyma — Allium cepa convar. cepa conc. 'liliacinum' — esetében sötétlila. Föld feletti szára 30-70 (120) cm hosszúra nő, a csúcsán elhelyezkedő, sok apró, hosszú kocsányú és zöldesfehér virágai gömbölyded ernyővirágzatba tömörülnek, melyet nyílás előtt hártyás buroklevél véd. Vékonyfalú toktermése gömbölyű, színe barna. Szögletes, fekete színű magvai feketék. Őshazája valószínűleg Nyugat-Ázsiában van.
Felhasznált részek, drogok:
a hagyma (Allii cepae bulbus).
Főbb hatóanyagok:
kéntartalmú vegyületeket tartalmazó illóolaj, fenolsavak, flavonoidok, (pl. kvercetin) szterolok, vitaminok és antocianinok.
Főbb hatások:
antimikrobiális, koleszterin- és vércukorszint csökkentő, vérrögök képződését gátló, bőrápoló és a sebek gyógyulását előmozdító.
Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (hagyma buroklevél -1986), WHO-monográfia (hagyma - 1999).
Felhasználások:
légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére, étvágytalanság esetén, az érelmeszesedés folyamatának lassítására és a cukorbetegek kiegészítő kezelésére alkalmas készítmények alkotórészeként, illetve kozmetikai készítmények hatóanyagaként (a hagymakivonat kellemetlen szagát más növények kivonatával semlegesítik).
Ajánlott napi adag:
50 g friss vagy 20 g szárított hagymalevél, vagy azzal egyenértékű készítmény.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánt mellékhatásként enyhe gyomorpanaszok fordulhatnak elő.
Megjegyzések:
élelmiszerként és fűszerként sokféle formában fogyasztják.
Forrás: Patikamagazin.hu