Tömjénfélék családja
Burseraceae
népi neve
mirhafa
angol neve
Myrrh
német neve
Echte Myrrhe
Leírás és előfordulás:
3 m magasra növő, kemény és bütykös ágakat nevelő cserje vagy kis fa. Az ágak hegyes tövisekkel borítottak, levelei kicsik és hármasak, szórtan és ritkásan helyezkednek el. Észak-Afrika sivatagi területein, illetve a Vörös-tenger Szomáliát érintő partjainál honos.
Felhasznált részek, drogok:
a kéreg gyantajárataiban spontán vagy bemetszések hatására képződő gumigyanta (Myrrha) és a gyantából előállított illóolaj (Myrrhae aetheroleum).
Főbb hatóanyagok:
a gumigyantában illóolaj (2-10%), alkoholban oldódó és nem oldódó gumi. Az illóolaj főbb összetevői közt említhető a fahéjaldehid, a kuminaldehid, az alfa-pinén és a limonén.
Főbb hatások:
antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító.
Előfordulás gyógyszerkönyvben:
mirha [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1349 (2004)], mirha tinktúra [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1877 (2004), 01/2005:1877 (2007)].
Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (gumigyanta - 1987), ESCOP - monográfia (gumigyanta - 2003), WHO - monográfia (C. myrrha és C. mukul szárított gumigyantája - 2007).
Felhasználások:
a gyantából vagy illóolajból készült kivonatokat szájüregi gyulladások és fekélyek kezelésére ecsetelő- vagy öblögetőszerek, illetve fogkrémek és szájvizek alkotórészeként; az illóolajat levegő fertőtlenítésre, az elmélkedés (meditáció) elősegítésére, valamint enyhébb lefolyású gombás bőrelváltozások kezelésére.
Ajánlott napi adag:
gargalizálószerként 5-10 csepp tinktúra egy pohár vízhez, fogporokban 10% gyanta; bőrre naponta háromszor a hígított, illetve hígítatlan tinktúra.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
külsőleges alkalmazásánál a tinktúra magas alkoholtartalma miatt átmenetileg égető érzést okozhat.
Megjegyzések:
a kereskedelemben más balzsamfák (C. abyssinica, C. schimperi, C. africanum, C. mukul, C. erythraea) gyantáit is forgalmazzák, melyek részben gyógyászati, részben kozmetikai célú felhasználásra kerülnek. A mirha kivonatát a likőriparban ízkiegészítőként, kis mennyiségben adagolva keserű típusú likőrök előállításánál használják.
Forrás: Patikamagazin.hu