Mirtuszfélék családja
Myrtaceae
népi neve
szegfűszeg
angol neve
Cloves
német neve
Gewürznelkenbaum
Leírás és előfordulás:
10-15 m magasra növő, örökzöld fa, felfelé álló hajtásokkal. Levelei csupaszok, fényesek, bőrszerűek, szélesek, kihegyezettek, aromás illatúak. A levelek fiatalon lazacvörösek, később élénkzöldek. Virágai a hajtások csúcsán laza fürtökbe rendeződnek. A virágbimbók eleinte fehérek, később megvörösödnek, 12-15 mm hosszúak, 3-5 mm szélesek, a porzók színe sárga.
Felhasznált részek, drogok:
a ki nem nyílott virágbimbó (Caryophylli flos) és a bimbókból kinyert illóolaj (Caryophylli floris aetheroleum).
Főbb hatóanyagok:
illóolaj (eugenol fő alkotórésszel) és cserzőanyagok.
Főbb hatások:
a virágbimbóké összehúzó, fertőtlenítő és szagtalanító; az illóolajé antimikrobiális, helyi érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő, általános és idegrendszeri tonizáló.
Előfordulás gyógyszerkönyvben:
virágbimbó [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:0376 (2004)], virágbimbóból készült illóolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1091 (2004)].
Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (virágrügy - 1985), WHO - monográfia (virágrügy - 2002).
Felhasználások:
a szárított bimbót forrázatok és kivonatok formájában szájápoló és emésztésjavító készítmények alkotórészeként; az illóolajat szájüregi fertőzések és gyulladások, mandulagyulladás, hasmenéssel járó bélfertőzések, illetve húgyúti fertőzések kezelésére, valamint kozmetikai készítmények (elsősorban szájápolók) összetevőjeként és parfümök illatanyagaként.
Ajánlott napi adag:
1-5 % illóolajat tartalmazó kivonat, szájöblögetésre.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
az illóolaj a nyálkahártyát közepesen, a bőrt enyhén irritálja.
Megjegyzések:
a szárított bimbókat különféle édességek (pl. mézes sütemények), tejjel készült ételek, kenyerek és kompótok ízesítésére használják, illata hozzátartozik a karácsonyi ünnepek hangulatához. A szegfűszeg kivonatát ízkiegészítőként alkalmazzák a likőriparban az édes és keserű italok íz- és illatharmóniájának kialakításához. Illóolaját fűszeres likőrök ízkiegészítőjeként használják fel.
Forrás: Patikamagazin.hu