Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Rozella (hibiszkusz)

Rozella (hibiszkusz) leírása, hatása (Hibiscus sabdariffa L.)

Rozella (hibiszkusz)

Mályvafélék családja
Malvaceae

népi neve
afrikai mályva

angol neve
True Roselle

német neve
Roselle, Afrikanische Malve, Karkade

Leírás és előfordulás:
egyéves, rövidnappalos növény, melyet kárkádé, rozella, hibiszkusz, vörös- vagy jamaikai sóska néven is ismernek. Magassága 1,5-3 méter, szára sima, henger alakú. Levelei 7-12 cm hosszúak. A fiatal hajtások és a szár felső levelei egyszerűek, az alsó levelek mélyen karéjozottak, 3-7 karéjjal. Virágai a levelek hónaljában magánosan állnak, átmérőjük elérheti a 10-12 cm-t. Csészelevelei a virágzás során barnáspirossá és lédússá válnak, savanykás ízűek. Termése tok, benne 3-4, vese alakú, 3-5 mm-es nagyságú mag található. Őshazája Közép-Afrika.

Felhasznált részek, drogok:
az elvirágzás után gyűjtött húsos csészelevél (Hibisci sabdariffae flos).

Főbb hatóanyagok:
növényi savak (15-30%, főként hibiszkuszsav), antocián színanyagok és nyálkaanyagok.

Főbb hatások:
antioxidáns, vizelethajtó.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
csészelevél [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1623 (2004), Ph. Eur. 6. - 1623 (2008)].

Felhasználások:
salaktalanító és roboráló hatású teák alkotórészeként a szervezet salaktalanítására és légúti megbetegedéseknél a szükséges napi folyadékbevitel (illetve vitamin és ásványi anyagok) biztosítására.

Ajánlott napi adag:
forrázat készítéséhez ajánlott mennyiség 1,5 g.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nem ismertek.

Megjegyzések:
önmagában vagy gyümölcsökkel (pl. csipkebogyóval, bodzabogyó, feketeribizli bogyó) együtt élvezeti teák összetevőjeként is alkalmazzák. Az élelmiszeriparban színanyagként is használatos.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!






INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK