Olajfafélék családja
Oleaceae
népi neve
oliva
angol neve
Olive
német neve
Ölbaum
Leírás és előfordulás:
terebélyes, gömbölyded koronájú, 15 méter magasra is megnövő örökzöld fa vagy nagy bokor. Nagy kort is megélő növény, vastag, szürke törzse öregkorban üreges, lyukacsos, csavarodott, kérge finoman repedezett. A levelek lándzsásak, 2-8 cm hosszúak, felül sötét szürkészöldek, fonákjuk szürkés, a hajtásokkal együtt apró ezüstös pikkelyekkel borítottak. Kis bugákban nyíló sárgás virágaik nem feltűnőek, 1-4 cm hosszú, ovális termései barnára vagy feketére érnek. Igen ősi kultúrnövény, a Mediterráneumban számtalan fajtáját termesztik. A főként bokros növésű vad típusa a Földközi-tenger melléki örökzöld erdőkben, száraz, sziklás helyeken mindenfelé nő.
Felhasznált részek, drogok:
levél (Oleae folium) és a termésekből (Oleae fructus) kinyert, natív (szűz)- és finomított zsíros olaj (Olivae oleum virginale, Olivae oleum raffinatum).
Főbb hatóanyagok:
a levélben szekoiridoid-glikozidok (fő alkotórész az oleuropein), a termésben zsíros olaj (olajsav fő alkotórésszel).
Főbb hatóanyagok:
a levélkivonaté antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, enyhe vérnyomáscsökkentő és görcsoldó, a zsíros olajé bőrtápláló, bőrápoló.
Előfordulás gyógyszerkönyvben:
levél [Ph. Hg.VIII. - 01/2005:1878 (2007)], termésből előállított natív zsírosolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2005:0518 (2007)] és finomított zsírosolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1456 (2004), 04/2006:1456 (2007)].
Felhasználások:
a leveleket vérnyomáscsökkentő hatású galenusi és gyári készítményekben, valamint zsíros, pattanásos bőr ápolására alkalmas és dezodoráló kozmetikai készítményekben. A magvakból hidegen préselt olaj fontos összetevője lehet kozmetikai készítményeknek (pl. masszázsolajoknak, bőrápoló krémeknek).
Ajánlott napi adag:
a leveleket tartalmazó készítményeknél a tájékoztatóban megadottak az iránymutatóak. Az E-monográfiában a kellően nem igazolt hatású drogok között szerepel, napi adagja tapasztalati alapon 7-8 g.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
epekő esetén az olaj nagy adagban történő fogyasztása nem ajánlott.
Megjegyzések:
termése és az abból hidegen sajtolt olaj értékes élelmiszeranyagok.
Forrás: Patikamagazin.hu