Szőlőfélék
Vitaceae
népi neve
bortermő szőlő
angol neve
Grape
német neve
Weinrebe (Kulturrebe)
Leírás és előfordulás:
évelő kúszónövény. Szára elérheti a 20-30 m-t, termesztésben általában nem haladja meg a 3-4 m-t. Kérge enyhén barázdált, folyamatosan hámló, barnásvörös. Rövid és hosszú hajtásokat nevel, melyek ízekre tagolódnak. Az ágkacsokkal szemben elhelyezkedő levelei 3-5 karéjúak, szív alakúak, 5-25 cm átmérőjűek, fogazottak vagy csipkézett szélűek. A levélnyél hossza elérheti a 10 cm-t. Sárgászöld virágai pompás illatúak, bugákba tömörülnek. Termése 0,5-3 cm átmérőjű, változatos formájú bogyó, 2-4 maggal.
Felhasznált részek, drogok:
a termés (Vitis viniferae fructus), a mag (Vitis viniferae semen) és a magból hidegen préseléssel kinyert zsíros olaj (Vitis viniferae oleum), valamint a levél (Vitis viniferae folium).
Főbb hatóanyagok:
a magban oligomer proantocianidinek és zsíros olaj (linolsav- és olajsav-észter fő összetevőkkel).
Főbb hatások:
a magvaké antioxidáns, szabadgyök-fogó, az erek állapotát kedvezően befolyásoló; a zsíros olajé bőrápoló, bőrtápláló és a bőr szárazságát enyhítő.
Előfordulás növényértékelő monográfiában:
ESCOP-monográfia (levél - 2009).
Ajánlott napi adag:
10 g levélből 250 ml vízzel készült forrázat, naponta 2-4 alkalommal, illetve 10 ml folyékony kivonat napi egy alkalommal vagy 360-720 mg levélből vízzel készített beszárított kivonat. Lábfürdőnek 60-80 g levélből készült kivonat.
Felhasználások:
a magokból készült kivonatokat különböző gyulladásos folyamatok (pl. bőrgyulladások), illetve érbántalmak és keringési rendellenességek) kezelésére; a zsíros olajat kozmetikai készítmények vivőanyagaként. A zsíros olaj mellett a szőlőmag- és a terméshús kivonatait antioxidáns, gyulladáscsökkentő és egyéb kedvező hatásai miatt a kozmetikában elsősorban bőröregedés elleni készítmények alkotórészeként használják.
Ajánlott napi adag:
a feldolgozott forrásokban nincs megadva.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánt hatások nem ismertek.
Megjegyzések:
a piros szőlők héjában és a belőlük készült borban jelenlévő rezveratrolnak antioxidáns és a vérrögök képződését gátló hatásait igazolták.
Forrás: Patikamagazin.hu