Pázsitfűfélék családja
Poaceae
népi neve
törökbúza, málé, tengeri
angol neve
Corn
német neve
Mais
Leírás és előfordulás:
egyéves, széllel porzódó növény. Erős gyökérzete 200-300 cm mélyen hatol a talajba. Őszre elfásodó szára kórós, tömött és vastag, eléri a 3 méteres magasságot is. Egylaki, váltivarú növény. Először porzós virágzata nyílik ki a hajtás csúcsán (címer), majd a címerek megjelenését követő néhány napon belül a szár közepe táján, a levelek hónaljában nyílik ki a kukorica torzsavirágzata is. Ez utóbbinak jellegzetessége a 15-75 cm hosszúságot is elérő bibeszál (kukoricahaj, kukoricabajusz) és a virágzatot borító zöld fellevél. A kukorica szemtermése színre, formára egyaránt változatos. Ősalakjának hazája Közép-Amerika.
Felhasznált részek, drogok:
a bibeszál (Maydis stigma), a szemtermések csírájából hidegen préseléssel kinyert és finomított zsíros olaj (Maydis oleum raffinatum), valamint a szemtermésekből kinyert keményítő (Maydis amylum).
Főbb hatóanyagok:
a bibeszálban flavonoidok, illóolaj, nyálkaanyagok, cserzőanyagok, kálium és zsíros olaj; a kukoricacsírában főként zsíros olaj (linolsav- és olajsav észter fő alkotórészekkel) és fitoszterolok.
Főbb hatások:
a bibeszálé vizelethajtó és gyulladáscsökkentő; a csíraolajé bőrápoló, bőrtápláló.
Előfordulás gyógyszerkönyvben:
magból előállított keményítő [Ph. Hg.VIII. - 01/2003:0344 (2004)] és a finomított zsírosolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1344 (2004)].
Felhasználások:
a bibeszálat vizelési panaszok, húgyúti megbetegedések (húgyhólyag-gyulladás, vesehomok- és vesekőképződés) és reumás kórfolyamatok kiegészítő kezelésére, illetve a salaktalanító és testsúlycsökkentő kúrákra szánt teakeverékek összetevőjeként; a kukoricacsíra-olajat kozmetikai készítmények alkotórészeként; a kukoricakeményítőt gyógyszertechnológiai segédanyagként.
Ajánlott napi adag:
10-15 g, illetve azzal egyenértékű kivonat.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánatos hatásai és interakciói nem ismertek.
Megjegyzések:
a kukoricacsíraolaj értékes és egészséges élelmiszer, amit saláták, majonézek és egyéb ételek készítéséhez, valmint főzéshez egyaránt használhatunk.
Forrás: Patikamagazin.hu