Ernyősvirágzatúak családja
Apiaceae
népi neve
kerti koriander, szermag, koleander
angol neve
Coriander
német neve
Koriander
Leírás és előfordulás:
egyéves, lágyszárú növény. Gyengén elágazó karógyökerének legnagyobb része kétarasznyi mélységben helyezkedik el. Szára 15-50 cm magas, felső részén elágazó, kopasz. Alsó levelei egyszerűen szárnyasak, karéjozottak, a többiek 2-3-szorosan szeldeltek, a csúcsi részeken a levélszeletek keskenyek, szálasak, fonalasak. Fehér vagy halvány rózsaszínű virágai 3-5 sugarú, összetett ernyővirágzatot alkotnak, a nyár első felében nyílnak. Termése kicsi, gömb alakú, két kaszattermésből összeforrt. A növény frissen erős, kellemetlen poloskaszagú. Származási helye a Földközi-tenger vidéke.
Felhasznált részek, drogok:
a termés (Coriandri fructus) és a belőle kinyert illóolaj (Coriandri aetheroleum).
Főbb hatóanyagok:
a termésben az illóolaj (1,5-2,5%, linalool fő összetevővel) és a zsíros olaj.
Főbb hatások:
görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, antimikrobiális és tonizáló.
Előfordulás gyógyszerkönyvben:
termés [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1304 (2004), Ph. Eur. 6. - 1304 (2008)], termésből készült illóolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2005:1820 (2007)].
Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (mag - 1986).
Felhasználások:
a terméseket emésztési zavarok, csökkent gyomornedv-elválasztás, gyomorhurut és bélpuffadás kezelésére teakeverékek és egyéb készítmények alkotórészeként; az illóolajat a fentiek mellett reumás panaszok elleni bedörzsölők összetevőjeként, illetve kozmetikai készítmények (szappanok, krémek, testápolók) és parfümök illatanyagaként.
Ajánlott napi adag:
termésből 3 g, illóolajból 60-190 mg.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánt mellékhatása és ellenjavallata nem ismert.
Megjegyzések:
a koriander termései, magjai édes és savanyú ételek fűszerezésére egyaránt használhatók. Fontos alkotórésze a savanyúságok tartósítására és ízesítésére használt fűszerkeverékeknek, emellett saláták és pékáruk ízesítésére is használhatók. A termések kivonatát a likőriparban ízkiegészítőként használják különféle likőrök ízesítésére, párlata pedig a gin egyik fontos zamatkiegészítő anyaga. Illóolaját növény- és ánizslikőrök, valamint a gin gyártásához használják fel.
Forrás: Patikamagazin.hu