Gyömbérfélék családja
Zingiberaceae
népi neve
kardamom
angol neve
Cardamom
német neve
Kardamom
Leírás és előfordulás: évelő növény. Robusztus gyökértörzséből eredő hüvelyes hajtásai elérik a 3-4 m-t. Levelei lándzsa alakúak, 60-80 cm hosszúak, 6-8 cm szélesek. Virágai fehérek, lilás erezetűek, fürtökbe rendeződöttek. A legkeresettebb és legértékesebb ,,zöld kardamom” termése ovális alakú, aromás illatú, 1-2 cm hosszú, 2-12 mm széles, háromélű, papírvékony héjú, világossárga vagy szürkéssárga színű tok, melyben 10-20 db barna, kissé csípős, citromos ízű mag található. A kereskedelemben kevésbé értékes, fehér és barna színű, a zöldétől eltérő méretű kardamom is kapható. Sri Lankán, Dél-Indiában, Malajziában és Szumátrán honos.
Felhasznált részek, drogok: a termés és a mag (Cardamomi fructus), illetve a termésből előállított illóolaj (Cardamomi aetheroleum).
Főbb hatóanyagok: a magvakban illóolaj (terpinil-acetát, cineol és limonén főbb alkotórészekkel), zsíros olaj és szerves savak.
Főbb hatások: a magvaké szélhajtó, görcsoldó, emésztésjavító és gyomorerősítő, az illóolajé a fentiek mellett antiszeptikus és tonizáló.
Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (1985, 1990).
Gyógyászati és kozmetikai felhasználás: a magvakat emésztésjavító és gyomorerősítő készítmények alkotórészeként; az illóolajat emésztésjavító, gyomorerősítő és hashajtó összetételekben, gyógyszerek ízjavító anyagaként, valamint szappanok, kozmetikai krémek és keleti típusú parfümök összetevőjeként.
Ajánlott napi adag: 1-2 g drog, illetve azzal egyenértékű kivonat.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: a magvak fogyasztása epekövesség esetén csak orvossal történt konzultáció után javasolt. Illóolaja nem toxikus, nem irritálja és nem érzékenyíti a bőrt, és nincs fototoxikus hatása.
Megjegyzések: a kardamom egyike a legősibb fűszereknek, amit fűszerkeverékek (pl. curry-, masala) összeállításához és önmagában is szívesen használnak sütemények, puddingok, krémek és kávé illatosításához.
Forrás: Patikamagazin.hu