Kakaófafélék családja
Sterculiaceae
népi neve
kakaófa
angol neve
Cacao
német neve
Kakaobaum
Leírás és előfordulás:
vastag törzsű örökzöld fa. Magassága elérheti a 10 métert, azonban a termések könnyebb leszedése érdekében úgy metszik meg a fákat, hogy ne haladja meg a 4,5-6 métert. A fák rendszerint 5 éves kortól kezdenek virágozni, illetve termést érlelni. Levelei 15-20 cm hosszúak, bőrszerűek, az idősebb ágakon vagy a fa törzsén megjelenő virágok aprók, fürtökbe rendeződtek, színük fehér, sárga vagy rózsaszínű. Az ellipszis alakú, rögbilabdára emlékeztető termései kb. 30 cm hosszúak és 10 cm átmérőjűek, felületük sima vagy bordázott, színük piros, sárga, lilás vagy barnás színű lehet. A kemény kérgű, bőrszerű terméseik belül húsosak és savanykás-kesernyés ízűek. A terméshúsba ágyazott magvak (a kakaóbabok) öt sorba rendeződnek, számuk elérheti a 60-at. A fehér vagy rózsaszínes-barnás magvakat lilássárga héj (a szarkoteszta) borítja.
Felhasznált részek, drogok:
elsősorban a magvakból kinyert, szilárd állományú zsíros olaj, amit kakaóvaj néven ismerünk (Theobromae butyrum /oleum/, Cacao oleum, Cacao butyrum), valamint az egész és a porított mag (Cacao semen, Cacao pulvis), a magot borító héj (Cacao testes), a kéreg (Cacao cortex) és a kakaópaszta (Theobromae cacao).
Főbb hatóanyagok:
a zsíros olajban palmitinsav-, sztearinsav- és olajsav észter, a magvakban polifenol-vegyületek, a kéregben cserzőanyagok.
Főbb hatások:
a zsíros olaj bőrápoló és bőrtápláló.
Felhasználások:
kozmetikai- és gyógyszerkészítmények (pl. kúpok) vivő- és alapanyagaként. Újabban a magas polifenol tartalmának köszönhetően a magkivonatok antioxidáns hatásait is gyakran említik.
Ajánlott napi adag:
a feldolgozott forrásokban nincs megadva.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
nemkívánt hatásai nem ismertek.
Megjegyzések:
a likőriparban kakaó és csokoládé típusú likőrökhöz használják a kakaóporból készült kivonatot.
Forrás: Patikamagazin.hu