Burgonyafélék családja
Solanaceae
népi neve
magyarbors, pogány paprika, veresbors
angol neve
Paprika
német neve
Paprika
Leírás és előfordulás:
egyéves, lágyszárú növény. Gyökere orsó alakú, rajtuk az oldalgyökerek egyenletesen helyezkednek el. Szára szögletes, 20-70 cm magas, szétágazó. Kihegyezett, hosszúkás tojásdad, ép szélű levelei szórtállásúak, rendszerint 5-15 cm hosszúak. Termése felfújt bogyó, hossza fajtáktól függően 1-50 cm. Gyógyászati célra elsősorban a csípős ízű fűszerpaprika-fajták terméseit használják. Őshazája Dél-Amerika.
Felhasznált részek, drogok:
a csípős ízű fűszerpaprika és a csilipaprika (C. frutescens L. s. l.) termései (Capsici fructus) és a magokból hidegen préseléssel kinyert zsíros olaj (Oleum capsici).
Főbb hatóanyagok:
a termésben a csípősségért felelős kapszaicin és a kapszaicinhez hasonló vegyületek (nyers drogban 0,1-0,2%), karotinoidok (0,3-0,8%), C-vitamin, szaponinok, illóolaj, flavonglikozidok, illetve zsíros olaj (linolsav- és olajsav észter főbb alkotókkal).
Főbb hatások:
belsőleg a gyomornedv termelését és a gyomorfal mozgékonyságát fokozó; külsőleg vérbőséget fokozó, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.
Előfordulás gyógyszerkönyvben:
termés [Ph.Hg. VIII. - 01/2002:1859 (2004)], tisztított és kvantifikált oleorezin, standardizált terméskivonat. Az V. kiadású európai gyógyszerkönyvben a tisztított és kvantifikált oleorezin (Capsici oleoresina raffinata et quantificata) és a standardizált paprikatermés kivonat (Capsici tinctura normata) is hivatalos volt.
Előfordulás vénymintagyűjteményben:
Spiritus capsici (FoNo VII. - 2003).
Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (termés - 1990), ESCOP-monográfia (termés - 2009).
Felhasználások:
a szeszes kivonatokat belsőleg étvágytalanság, savhiány és emésztési zavarok kezelésére; külsőleg izom- és ízületi fájdalmak, keresztcsonttáji derékfájdalom és krónikus fájdalmakkal járó tünetegyüttesek, valamint diabéteszes neuropátia kezelésére kenőcsök és bedörzsölőszerek hatóanyagaként, valamint hajhullás megelőzésére szolgáló hajszeszek alkotórészeként.
Ajánlott napi adag:
belsőleg 0,1-1 g szárított por, gyógyszertári tinktúrából 10-30 csepp; külsőleg 0,025-0,075 % kapszaicinoidot tartalmazó kenőcsök (naponta 3-4 alkalommal történő használat), 0,005-0,1% kapszaicinoidot tartalmazó folyékony készítmények, illetve négyzetcentiméterenként 10-40 mikrogramm kapszaicinoidot tartalmazó tapaszok használhatók.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a kapszaicint tartalmazó készítmények csak ép bőrre vihetők fel, alkalmazásukat a gyulladásos folyamatok heveny szakaszában kerülni kell. Külsőleges alkalmazásukkor ritkán bőrviszketés fordulhat elő. Rendszeres, mindennapi használata nem ajánlott, mert tartós használata az érzőidegek károsodását okozhatja. Ugyanazon bőrfelületen 2 napos alkalmazás utáb 2 hetes szünet tartása javasolt. Erős nyálkahártya ingerlő hatása miatt használata, különösen a szem környékén óvatosságot igényel.
Megjegyzések:
a kerti- és csilipaprika (Capsicum frutescens) terméseit, illetve egyes részeit megszárítva önmagában, vagy különféle édes-, félédes és változó erősségű krémek, paszták, szószok formájában régóta használják a legkülönfélébb ételek (rizs, bab, kukorica, hús) ízesítésére.
Forrás: Patikamagazin.hu