Eperfafélék családja
Moraceae
népi neve
fige
angol neve
Fig
német neve
Feigenbaum
Leírás és előfordulás:
nálunk 3-4 m magas cserjévé, Európa délibb részein 10-12 méter magas fává nő. Levelei 15-30 cm hosszúak, osztottak, mélyen karéjozottak. Virágaik aprók és a húsos virágzati tengelybe ágyazottak. Húsos terméseik hosszúkásak, többnyire csepp alakúak és éretten kellemesen édesek. Színük a sárgától a sötét kékesliláig változik. Egyike a legrégebben termesztett kultúrnövényeinknek. E melegkedvelő táplálék- és dísznövény nemcsak a Mediterráneumban, hanem hazánk déli részein is megél, és rendszeresen termést érlel.
Felhasznált részek, drogok:
a termés (Caricae fructus).
Főbb hatóanyagok:
szacharidok (legfontosabb a szőlőcukor), flavonoidok, vitaminok, enzimek (proteáz, lipáz, diasztáz) és növényi savak.
Főbb hatások:
emésztést elősegítő, enyhe hashajtó, köptető és külsőleg alkalmazva lágyító.
Felhasználások:
krónikus székrekedés és légúti panaszok kezelésére gyógyteák és gyógylekvárok formájában, illetve bőrgyulladások és fogínygyulladások mérséklésére tejjel készített pépes borogatást alkalmazva.
Ajánlott napi adag:
többször 10 g nyers gyümölcs.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
cukorbetegeknek ellenjavallt a fogyasztása.
Megjegyzések:
székrekedés elleni használata különösen gyermekeknek ajánlott.
Forrás: Patikamagazin.hu