Liliomfélék családja
Liliaceae; Alliaceae
népi neve
foghagyma, fokhajma
angol neve
Garlic
német neve
Knoblauch
Leírás és előfordulás:
évelő növény, de egy- és kétéves típusai is vannak. Gyökérzete bojtos. Hagymája több gerezdből (fiókhagymából) tevődik össze, melyek a hagymalevél tövén egymás mellett képződő oldalrügyekből fejlődnek ki. A hagymát egy pergamenszerű ezüstös fehér buroklevél veszi körül. Tőkocsánya rendszerint 30-50 cm hosszú, lapos, barázdált, aprított leveleinek hüvelyei a tőkocsányt félig ölelik. A nálunk tömegben termesztett fokhagymának nincs virágzati szára, virága vagy sarjhagymája, de előfordulnak magszárat fejlesztő (sarjhagymás és virágot hozó) változatok is. A virágok szerkezete hasonlít a vöröshagymáéhoz. Őshazája egyesek szerint a kirgiz sztyeppevidék, mások szerint India.
Felhasznált részek, drogok:
a gerezdes hagyma és a porrá örölt szárított hagyma (Allii sativi bulbi pulvis), illetve a hagymából előállított illóolaj (Allii sativi aetheroleum).
Főbb hatóanyagok:
kéntartalmú vegyületek (főként alliin, valamint az alliinből az allináz enzim hatására képződő allicin, diallil diszulfid, diallil triszulfid, ajoén és egyéb vegyületek).
Főbb hatások:
antimikrobiális, antivirális, antioxidáns, vérrögök képződését gátló, vérszérum magas koleszterin szintjét csökkentő és vérnyomáscsökkentő.
Előfordulás gyógyszerkönyvben:
szárított hagyma por [Ph. Hg.VIII. 01/2002:1216 (2004), Ph. Eur. 6. - 1216 (2008)].
Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (hagyma -1998), ESCOP - monográfia (hagyma - 2003), WHO - monográfia (hagyma - 1999).
Felhasználások:
a hagymából készült kivonatokat, porokat és olajokat a vérszérum koleszterin szintjének (össz-, triglicerid- és LDL-koleszterin) csökkentésére, az érelmeszesedés folyamatának lassítására, az enyhén magas vérnyomás mérséklésére és a vérrögök kialakulásának gátlására, valamint légúti fertőzések megelőzésére és kiegészítő kezelésére; a kapszulázott illóolajat légúti-, gyomor-bélrendszeri- és húgyúti fertőzések kezelésére.
Ajánlott napi adag:
érelmeszesedés megelőzésére 6-10 mg alliin (kb. 3-5 mg allicin), ami kb. egy gerezd fokhagymának felel meg, illetve 0,5-1 g szárított fokhagymapor; felső légúti fertőzéseknél 2-4 g friss hagyma vagy 2-4 ml tinktúra (1:5, 40% etanol).
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a nyers fokhagyma és a fokhagyma készítmények a fermentált, szagtalanított termékek kivételével kellemetlen lehelletet és testszagot okoznak. A vérlemezkék összecsapzódását gátló hatása fokozhatja a véralvadásgátló szerek hatását.
Megjegyzések:
élelmiszerként és fűszerként egyaránt fogyasztjuk.
Forrás: Patikamagazin.hu