Leírás
A káposzta ismert zöldségünk, a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény. Több fajtája ismert. Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik.
Rendszertani besorolása
Nemzetség: Brassica
Faj: B. oleracea
Rassz: B. o. convar. capitata
Változat: B. o. convar. capitata var. alba
Hatóanyag
A káposzta metil-cisztein-szulfoxidot, glükozinolátokat (glükobrasszicint) tartalmaz. A- és C-vitaminban gazdag, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is.
C-vitamin-tartalma 40–50 mg/100 g. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, miként a B1- és B2-vitamint
Termesztés
A tenyészidő hossza szerint négy típusát különböztetjük meg:
a rövid tenyészidejű (55–70 nap) fajtákat korai, friss fogyasztásra termesztik;
a közepes tenyészidejű (70–120 nap) nyári fajtákat szintén friss fogyasztásra termesztik;
az őszi és téli fajtákat ipari feldolgozásra és téli tárolásra;
az áttelelő fajtákat ősszel ültetik ki és tavasszal takarítják be.
Farmakológiai hatás
Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát.
Felhasználás
A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet.
Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír.
A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották.
Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben.
Mellgyulladás esetén szoptatós anyukáknál alkalmazzák az évszázados, jól bevált káposztaleveles-pakolást, amely gyulladáscsökkentő hatású. Törjünk össze húsklopfolóval két-három káposztalevelet, majd a levedző, zúzott leveleket tegyük a mellekre, és takarjuk be tiszta textilpelenkával.
Forrás: Gyogynovenylexikon.hu