Keresztesvirágúak családja
Brassicaceae
népi neve
angol mustár
angol neve
White Mustard
német neve
Weißer Senf
Sinapis alba L. - fehérmustár (Keresztesvirágúak családja - Brassicaceae)
Leírás és előfordulás: egyéves növény. Gyökere vékony, karószerű, gyéren elágazó. Szára hengeres, magassága 50-80 cm, dúsan elágazó. Levelei szórtan helyezkednek el a száron, szárnyasan hasogatottak vagy szeldeltek. Aranysárga, négyszirmú virágai sátorozó fürtbe rendeződnek. Termése 2-4 cm hosszú, 3-4 mm vastag becő, a virágzati tengelytől 90ş-os szögben áll el és szőrözött. Egy-egy becőben 3-6 darab gömbölyded, sárga színű mag található, melyek átmérője 2-3 mm. Őshazája a Földközi-tenger vidéke és Nyugat-Ázsia.
Felhasznált részek, drogok: a mag (Sinapis albae semen) és a belőle kinyert zsíros olaj (Sinapis oleum).
Főbb hatóanyagok: a magban mustárglikozidok (legfontosabb a szinalbin), illóolaj, zsíros olaj és nyálkaanyagok, a zsíros olaj fontosabb zsírsav összetevői az olajsav-, a linolsav-, és az erukasav.
Főbb hatásai: a magvaké enyhe hashajtó és bőrvörösítő.
Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (mag - 1990).
Gyógyászati és kozmetikai felhasználás: magját kúraszerűen, bőséges folyadékfogyasztás mellett, egészben lenyelve székrekedés megszüntetésére; külsőleg reumatikus és neuralgiás fájdalmak kezelésére pépes borogatás formájában, illetve szeszes bedörzsölőszerek hatóanyagaként. A zsírosolajat az élelmiszeriparban, valamint kenő- és világítóolajként hasznosítják.
Ajánlott napi adag: a feldolgozott forrásokban nincs megadva.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: külsőleg óvatosan alkalmazandó, mert a nem megfelelő ideig történő alkalmazás esetén a bőrön hólyagokat idézhet elő.
Megjegyzések: hazánkban ugyancsak termesztett mustárfaj a fekete mustár [Brassica nigra (L.) Koch], melynek magjait, illóolajat és zsíros olaját egyaránt értékesítik.
A mustárok (fehér, barna és fekete) magvai régóta ismert és kedvelt, csípős ízű fűszerek, melyeket szívesen használnak savanyúságok eltételénél. Az ecettel, borral, pezsgővel és más fűszerekkel, valamint barna cukorral vagy mézzel is ízesített, sokféle választékban megvásárolható mustárokat húsételek ízesítésére és emésztésük elősegítésére is használják.
Forrás: Patikamagazin.hu