Fészkesvirágzatúak
Asteraceae
népi neve
articsóka, olaszparéj
angol neve
Artichoke
német neve
Artischoke
Leírás és előfordulás: lágyszárú, évelő növény. Gyökere vastag, húsos. A vetés évében rendszerint szárnyasan tagolt, húsos nyelű, 40-80 cm hosszú tőleveleket fejleszt, melyek fonákja ezüstös. A 150-200 cm magasra növő, elágazó szára a második évben fejlődik ki, melyen ugyancsak hosszú, szárnyas levelek fejlődnek. Az elágazások végén találhatók a 10 cm-es átmérőt is elérő, igen dekoratív fészekvirágzatok. A fészekpikkelyek vastagok, húsosak, a virágok színe lilás. Őshazája a Földközi-tenger környéke.
Felhasznált részek, drogok: a levél (Cynarae folium).
Főbb hatóanyagok: kávé- és kínasav-észterek (például a cinarin és a klorogénsav), flavonoidok, szeszkviterpén-laktonok (pl. cianopikrin), illetve guajalonid típusú keserűanyagok.
Főbb hatások: a levélkivonatoknak epetermelést fokozó, az epét hígabban folyóvá tevő, az epehólyag és az epeutak összehúzódását fokozó, májvédő és a májsejtek regenerálódását elősegítő, a vér koleszterinszintjét csökkentő, vizelethajtó, sóürítést fokozó és antibakteriális.
Előfordulás gyógyszerkönyvben: levél [Ph. Hg.VIII. - 07/2006:1866 (2007), Ph. Eur. 6. - 1866 (2008)].
Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (levél -1988,1990); ESCOP - monográfia (levél – 2003), ESCOP – monográfia (levél – 2009).
Gyógyászati és kozmetikai felhasználás: az epe termelésének és normális összetételének fenntartására; atóniás epehólyag, krónikus epebántalmak, emésztési panaszok, alkohol és egyéb méreganyagok okozta májrendellenességek, valamint izületi bántalmak kezelésére, illetve a vér kórosan megnövekedett zsírtartalmának csökkentésére, levélkivonatok és készítmények formájában.
Ajánlott napi adag: 6-9 g levél, illetve azzal egyenértékű kivonat.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: tartósabb használatakor enyhe mértékű hasmenés és gyomor-bélrendszeri panaszok fordulhatnak elő. Epekövesség esetén fokozott óvatosság szükséges az alkalmazásakor. A levelekben lévő szeszkviterpén-lakton vegyületek potenciális allergénként jöhetnek számításba abban az esetben ha valakinek ismert Asteraceae allergiája van.
Megjegyzések: a mediterrán konyhaművészetben sokféle formában használják fel a virágzati kezdeményeket.
Forrás: Patikamagazin.hu