Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Padlizsán: lila színű, egészséges finomság
2013. szeptember 26. 09:04

zöldség, egészség, étkezés, recept

Padlizsán: lila színű, egészséges finomság
Ízületi problémákra, szív- és érrendszeri panaszokra
Padlizsán: lila színű, egészséges finomság

A padlizsán időszaka csak most kezdődik el igazán. Lila színének köszönhetően kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de nem csak ezért érdemes fogyasztani belőle!

Egyre inkább múlik a meleg idő, és ezzel együtt a friss termések időszaka, de szerencsére még az ősz is bőven tartogat számunkra zöldségeket, gyümölcsöket. A padlizsán szinte csak most kell igazán bőséges termést adni, így kitűnő alapanyag lehet az őszi hónapokban a konyhában.

Lila szín, mint természetes antioxidáns

Változatos felhasználása és különleges, selymes íze miatt egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai is igencsak kiemelkedőek. Itt van például a színanyag, mely lila színét adja és már önmagában is sok-sok pozitív tulajdonsággal ruházza fel. A zöldségek és gyümölcsök szín- és ízanyagai, a flavonoidok erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek. Az antioxidánsoknak fontos szerepük van a szervezetet érő káros szabadgyökök elleni védekezésben, valamint az öregedési folyamatok lassításában. A flavonoidok tulajdonképpen természetes antioxidánsok, emellett immunrendszer-erősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes hatással rendelkeznek, és általános egészségvédő szereppel is bírnak, ezenfelül tartósítják és fokozzák a vitaminok hatásosságát. A növények saját védelmükre termelik a flavonoidokat, ezért nyújthatnak segítséget az emberi szervezet védekezőképességének növelésében is.

Rákmegelőző hatás

A lila színű ételek, így a padlizsán is az antocianin nevű festékanyagnak köszönhetik színüket. Az antocianin segít a rákmegelőzésben, de a krónikus ízületi betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is egyre nagyobb szerephez jut. Rendszeres fogyasztása valamelyest ellensúlyozza a zsírosabb étkezés káros hatásait is. Emellett a padlizsán gazdag élelmi rostokban is, támogatva ezáltal emésztőrendszerünk munkáját is. Ennyi jóságos tulajdonság után talán nem kell tovább bizonyítani jótékony hatását, inkább irány a konyha, és készüljenek az egészséges padlizsános fogások.

+ 1 recept: Padlizsános pulykával töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 evőkanál szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, finomra aprítva
  • 3 gerezd zúzott foghagyma
  • 1 egész pulykacomb, ledarálva
  • só, őrölt fekete bors
  • pirospaprika
  • 2 szál friss majoránna, levelei finomra aprítva
  • 1 nagyobb padlizsán, kis kockákra vágva
  • 1 piros húsú paprika, kis kockákra vágva
  • 2 közepes paradicsom, héjától megfosztva és turmixolva
  • 8 zöldpaprika, kicsumázva és félbevágva

A megforrósított olajon a vöröshagymát és a fokhagymát megfuttatjuk. A darált húst rátesszük, egy kevés sóval, borssal, pirospaprikával és a majoránnával ízesítjük, majd gyakran kevergetve megpároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, a kisebb kockára vágott padlizsánt, a piros húsú paprikát és a paradicsompépet belekeverjük. A ragut takaréklángon készre pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a leve a főzés végére elpárologjon. Tálaláskor a félbe vágott paprikákat tányérra rakjuk, majd a padlizsános pulykaragut ráhalmozzuk.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK