A minőségi húsok teljes értékű fehérjeforrást jelentenek szervezetünk számára, 100 g hús átlagosan 20 g fehérjét tartalmaz. Ráadásul fontos vitaminokkal, például B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, így vassal látják el a szervezetet. Ezek a jó hírek azonban senkit sem hatalmaznak fel arra, hogy húst, hússal egyen. Íme, néhány hasznos útmutatás.
Az elmúlt években előtérbe került az a vélekedés, hogy a húsfogyasztás káros az egészségre. A megfelelő mennyiségben és minőségben bevitt hús azonban nem csak hogy nem káros, hanem kifejezetten szükséges a szervezet egyensúlyának fenntartásához - mondja Kiss Istvánné, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet dietetikusa. Indokolatlan azonban minden étkezésre húst fogyasztani, mert ekkor kimaradnak az étrendünkből más, teljes értékű fehérjéket tartalmazó alapanyagok, úgymint a tej, joghurt, sajt, túró vagy a tojás.
Ami a hús mellet szól
A hús az egyik legfontosabb fehérje forrásunk, mert megfelelő mennyiségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, fontos szerepük van a víz megkötésében, a sav-bázis egyensúly szabályozásában, az immunrendszer működésében.
Nagy mennyiségben tartalmaznak B1, B2, B6, B12, valamint A- és D-vitamint. Tudta? Elégtelen húsfogyasztás esetén nem fedezhető a napi B12-vitamin szükségletünk.
Fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak a húsok (vasat, cinket, rézt, mangánt és szelént). A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének kutatása szerint a fiatal nők a javasoltnál jóval kevesebb (fele mennyiségű) vasat visznek be szervezetükbe. Ezt elsősorban a vasat jól hasznosuló formában tartalmazó hús és húskészítményekből lehetne fedezni. A vas felszívódását segíti a megfelelő C-vitamin ellátottság, tehát nem feledkezhetünk meg a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásáról sem, különösen ajánlott hús mellé salátát enni.
Nem mindegy, milyen
A hús összetételét, minőségét nagyban befolyásolják a tartás körülményei. A természetes körülmények között tenyésztett, háztáji állatok húsa jobb minőségű, és nagyobb élelmiszerbiztonságot jelent a fogyasztók számára. Ezért vásárolnak sokan egy helyről, a kedvenc hentesüktől.
Az sem mindegy, milyen állat húsáról van szó. Vörös a marha, a birka vagy a vadhús. A zsírszövet átszövi az izomszövetet, ezért magasabb a rejtett zsírtartalma, nehezebben emészthető, mint például a fehérhús, amilyen a csirke vagy a pulyka, a zsírszövet főleg a bőr alatt található, könnyen leválasztható. Összehasonlításképpen: a zsírösszetétel a csirkemellben bőr nélkül 1g/100g, a sertéshúsnál 42g/100g.
A KSH adataiból kiderül (lásd grafikon), hogy nagyobb részt baromfihúst fogyasztunk, ami ugye fehérhús, ez a jó hír - a rossz az, hogy sok húskonzervet és hentesárut, felvágottat eszünk, de nem a csirke- vagy pulykasonkát részesítjük előnybe.
Húskészítmények: bele minden...
Ezek a termékek húsipari nyersanyagból (hús, szalonna, belsőség) készülnek, tartalmaznak ízesítő anyagot, sót és különböző fűszereket, valamint fehérje készítményeket és adalékanyagokat. Kiválasztásuknál részesítsük előnyben a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítményeket, azokat, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák a szín húst. A napi 10-20 dkg húsfogyasztás ajánlásakor beleértjük a húskészítmények fogyasztását is, ezzel számoljon - mondja a dietetikus.
Káros-e a zsír?
Kis mennyiségű és megfelelő minőségű zsiradékra a szervezetnek igenis szüksége van, energiát biztosít a szervezet számára, lehetővé teszi a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, hozzájárul a
testhőmérséklet állandó szinten tartásához. A túlzott zsírcsökkentés nem kívánatos, illetve megváltozik az élvezeti értéke az ételnek: 1,5 százaléknál kevesebb zsírtartalmú hús már száraz.
A telített zsírsavakat - amelyek legnagyobb mennyiségben a zsíros húsokban és húskészítményekben, valamint a vajban, a magas zsírtartalmú tejben találhatók - a szervezet elsősorban energiatermelésre használja. Ha túl sok kerül a szervezetbe, növeli annak koleszterinszintjét, ezzel pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Kiváltható egy húsos ebéd hallal?
A hal is húsnak számít, van fehér és vörös húsú fajtája. Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, mert nagy mennyiségben tartalmazza a szervezet számára fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat. Javítják a keringési rendszer állapotát a koleszterinszint karbantartásával, valamint a vérnyomás csökkentésével. Hetente legalább egyszer fogyasszunk halat - tanácsolja Kiss Istvánné dietetikus.