Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Kérdések a hús körül - Egyem, ne egyem?
2013. április 11. 10:04

étkezés, élelmiszer, tejtermék

Kérdések a hús körül - Egyem, ne egyem?
Ön mennyi húst eszik naponta? Tudta, hogy az ajánlások szerint egy felnőtt adagja maximum 200 g? Ez kb. egy-két szelet csirkemellnek, plusz két-három szelet felvágottnak felel meg. Nem sok.
Kérdések a hús körül - Egyem, ne egyem?

A minőségi húsok teljes értékű fehérjeforrást jelentenek szervezetünk számára, 100 g hús átlagosan 20 g fehérjét tartalmaz. Ráadásul fontos vitaminokkal, például B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, így vassal látják el a szervezetet. Ezek a jó hírek azonban senkit sem hatalmaznak fel arra, hogy húst, hússal egyen. Íme, néhány hasznos útmutatás.

Az elmúlt években előtérbe került az a vélekedés, hogy a húsfogyasztás káros az egészségre. A megfelelő mennyiségben és minőségben bevitt hús azonban nem csak hogy nem káros, hanem kifejezetten szükséges a szervezet egyensúlyának fenntartásához - mondja Kiss Istvánné, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet dietetikusa. Indokolatlan azonban minden étkezésre húst fogyasztani, mert ekkor kimaradnak az étrendünkből más, teljes értékű fehérjéket tartalmazó alapanyagok, úgymint a tej, joghurt, sajt, túró vagy a tojás.

Ami a hús mellet szól

A hús az egyik legfontosabb fehérje forrásunk, mert megfelelő mennyiségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, fontos szerepük van a víz megkötésében, a sav-bázis egyensúly szabályozásában, az immunrendszer működésében. 

Nagy mennyiségben tartalmaznak B1, B2, B6, B12, valamint A- és D-vitamint. Tudta? Elégtelen húsfogyasztás esetén nem fedezhető a napi B12-vitamin szükségletünk.

Fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak a húsok (vasat, cinket, rézt, mangánt és szelént). A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének kutatása szerint a fiatal nők a javasoltnál jóval kevesebb (fele mennyiségű) vasat visznek be szervezetükbe. Ezt elsősorban a vasat jól hasznosuló formában tartalmazó hús és húskészítményekből lehetne fedezni. A vas felszívódását segíti a megfelelő C-vitamin ellátottság, tehát nem feledkezhetünk meg a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásáról sem, különösen ajánlott hús mellé salátát enni.

 

Nem mindegy, milyen

A hús összetételét, minőségét nagyban befolyásolják a tartás körülményei. A természetes körülmények között tenyésztett, háztáji állatok húsa jobb minőségű, és nagyobb élelmiszerbiztonságot jelent a fogyasztók számára. Ezért vásárolnak sokan egy helyről, a kedvenc hentesüktől.

Az sem mindegy, milyen állat húsáról van szó. Vörös a marha, a birka vagy a vadhús. A zsírszövet átszövi az izomszövetet, ezért magasabb a rejtett zsírtartalma, nehezebben emészthető, mint például a fehérhús, amilyen a csirke vagy a pulyka, a zsírszövet főleg a bőr alatt található, könnyen leválasztható. Összehasonlításképpen: a zsírösszetétel a csirkemellben bőr nélkül 1g/100g, a sertéshúsnál 42g/100g.

A KSH adataiból kiderül (lásd grafikon), hogy nagyobb részt baromfihúst fogyasztunk, ami ugye fehérhús, ez a jó hír - a rossz az, hogy sok húskonzervet és hentesárut, felvágottat eszünk, de nem a csirke- vagy pulykasonkát részesítjük előnybe.

Húskészítmények: bele minden...

Ezek a termékek húsipari nyersanyagból (hús, szalonna, belsőség) készülnek, tartalmaznak ízesítő anyagot, sót és különböző fűszereket, valamint fehérje készítményeket és adalékanyagokat. Kiválasztásuknál részesítsük előnyben a soványabb, alacsony zsírtartalmú készítményeket, azokat, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák a szín húst. A napi 10-20 dkg húsfogyasztás ajánlásakor beleértjük a húskészítmények fogyasztását is, ezzel számoljon - mondja a dietetikus.

Káros-e a zsír?

Kis mennyiségű és megfelelő minőségű zsiradékra a szervezetnek igenis szüksége van, energiát biztosít a szervezet számára, lehetővé teszi a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, hozzájárul a
testhőmérséklet állandó szinten tartásához. A túlzott zsírcsökkentés nem kívánatos, illetve megváltozik az élvezeti értéke az ételnek: 1,5 százaléknál kevesebb zsírtartalmú hús már száraz.

A telített zsírsavakat - amelyek legnagyobb mennyiségben a zsíros húsokban és húskészítményekben, valamint a vajban, a magas zsírtartalmú tejben találhatók - a szervezet elsősorban energiatermelésre használja. Ha túl sok kerül a szervezetbe, növeli annak koleszterinszintjét, ezzel pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Kiváltható egy húsos ebéd hallal?

A hal is húsnak számít, van fehér és vörös húsú fajtája. Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, mert nagy mennyiségben tartalmazza a szervezet számára fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat. Javítják a keringési rendszer állapotát a koleszterinszint karbantartásával, valamint a vérnyomás csökkentésével. Hetente legalább egyszer fogyasszunk halat - tanácsolja Kiss Istvánné dietetikus.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK