Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Hogyan fogyhatnék? - Életmódprogram a biztos fogyáshoz
2013. március 26. 12:50

fogyás, testedzés zavar, elhízás, fogyókúra, életmódváltás

Hogyan fogyhatnék? - Életmódprogram a biztos fogyáshoz
Már kicsi korom óta hajlamos vagyok az elhízásra, és elég régóta küzdök ellene. Milyen konkrét életmódbeli javaslatokat ajánl, hogy változtatni tudjak ezen? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Hogyan fogyhatnék? - Életmódprogram a biztos fogyáshoz

A táplálkozás napirendje
Az étkezés során, kifejezetten azoknak akik fogyókúráznak, fontos tisztában lenniük az általános alapelvekkel. A következőkben összegyűjtöttük azokat az általános alapelveket, melyek segítenek egészségesnek maradni, illetve a túlsúlyosaknak lefogyni.

A fogyókúra általános elvei
Folyadékfogyasztás: naponta minimum 2-2,5 l folyadékot fogyasszon el, ami lehetőleg szénsavmentes ásványvíz legyen. A 100%-os és multivitaminos üdítők, rengeteg fölös kalóriát, egyszerű cukrot és savat tartalmaznak, ritkán, vízzel triplájára hígítva ihatja.

A folyadékot ossza el egyenletesen a nap folyamán, de közvetlenül étkezés előtt, közben és közvetlenül utána ne igyon folyadékot, mert az emésztőnedveket hígítja, ezáltal tökéletlenné teszi az emésztést és kellemetlen panaszok pl. puffadás léphet fel.

Vitaminok: Ha a táplálkozásában kevés a természetes vitaminforrás, ezt pótolni kell. Bátran fogyasszon gabonaféléket (B-vitamin), paradicsomot, sárgarépát, (likopin, karotinoid), citrusféléket (C-vitamin). A mesterséges vitaminok és a multivitaminos üdítők, joghurtok, cukorka, stb. nem jó forrása a vitaminoknak, ugyanis csak kis része szívódik fel, és ennek biológiai hasznosulása is csekély.

Napirend, étkezési időpontok: Naponta ötszöri étkezés az ideális, 3 fő és 2 kisebb étkezés, az utolsó étkezést próbálja meg minél korábbra hozni, ahogy napirendje engedi, de ne hagyjon ki egy étkezést sem, ez biztosítja azt, hogy nem lassul le az anyagcsere.

Nassolás: Hetente egy-két alkalommal nassolnivalót is megengedhet magának, ez lehetőleg kis adag jó minőségű édesség, például magas kakaótartalmú csoki vagy olajos mag legyen (mandula, mogyoró, tökmag, dió, stb.). Egyszerre 2-3 kocka csokinál, és fél marék olajos magnál többet ne egyen. A nassolás akkor a legkevésbé káros, ha tízórai tájékán csinálja, és a tízórai helyett nassol, mert mégis valamilyen étkezés és a reggeli anyagcsere még pörög ilyenkor.

Milyen legyen a reggeli?
Lassan felszívódó szénhidrát és fehérje, mindig legyen benne. Érdemes rendszeresen joghurtot fogyasztania. A szénhidrát lehet gabonaőrlemény vagy teljes kiőrlésű pékáru.

Mehet a reggelibe egyszerű szénhidrát is, pl. banán, citrusfélék, alma, ananász, stb, szinte minden gyümölcs. Lehetőleg a gyümölcs friss legyen, de ne aszalt, ne konzerv és ne befőtt.

Fogyaszthat fehérjedús csirkemell vagy pulykamell sonkát, mézet, lekvárt, müzlit, zöldséget, kemény tojást, stb.
Milyen legyen a tízórai?

Nagyon fontos, hogy tízóraizzon minden nap, abból a célból, hogy ne álljon le az anyagcseréje. A tízórai csak jelképes legyen, ne igazán a teljes jóllakottság legyen a cél. A legjobb a joghurt, bogyós gyümölcs vagy a teljes kiőrlésű keksz és gyümölcs kombináció.

Mi legyen az ebéd?
Főtt, párolt, grillezett hús vagy hal salátával. Már az is sokat jelenthet, ha nem eszik kenyeret, burgonyát, rizset és tésztát a hús mellé. A hús ne olíva olajban legyen sütve. A bő olajban történő sütés, és a panírozott ételek rengeteg fölös kalóriát tartalmaznak. Salátához ideális az friss jégsaláta, a paradicsom, az uborka, répa, káposzta, hagyma ezek korlátlanul fogyaszthatóak, arra vigyázzon, hogy szénhidrát- és zsírdús dolgot ne tegyen a salátába, pl. krutont, sok sajtot. Mértékkel fogyasszon olívabogyót. Ebéd után kevés gyümölcs fogyasztható, pl. őszibarack, dinnye.

Az uzsonna és a vacsora
Az uzsonna esetében is az az elv, mint a tízórainál, azaz az anyagcsere sebességének biztosítása. Annyi a különbség, hogy itt már ne legyen egyszerű szénhidrát gyümölcscukor formájában, helyette zöldség és komplex szénhidrát legyen. Az egyetlen kivétel a gyümölcsök közül a bogyós gyümölcs.

Ha viszonylag későn uzsonnázik, pl. 17.30-18.00 körül, akkor egybe lehet vonni a vacsorával, ilyenkor az a szabály érvényes, mint az ebédnél, azaz fehérjedús étel salátával, de ne legyen utána gyümölcs. Vacsora: hasonló ételek jönnek szóba mint uzsonnára, a fehérjén és a komplex szénhidráton van a lényeg. Estére bő folyadék nem javasolt.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK