A táplálkozás napirendje
Az étkezés során, kifejezetten azoknak akik fogyókúráznak, fontos tisztában lenniük az általános alapelvekkel. A következőkben összegyűjtöttük azokat az általános alapelveket, melyek segítenek egészségesnek maradni, illetve a túlsúlyosaknak lefogyni.
A fogyókúra általános elvei
Folyadékfogyasztás: naponta minimum 2-2,5 l folyadékot fogyasszon el, ami lehetőleg szénsavmentes ásványvíz legyen. A 100%-os és multivitaminos üdítők, rengeteg fölös kalóriát, egyszerű cukrot és savat tartalmaznak, ritkán, vízzel triplájára hígítva ihatja.
A folyadékot ossza el egyenletesen a nap folyamán, de közvetlenül étkezés előtt, közben és közvetlenül utána ne igyon folyadékot, mert az emésztőnedveket hígítja, ezáltal tökéletlenné teszi az emésztést és kellemetlen panaszok pl. puffadás léphet fel.
Vitaminok: Ha a táplálkozásában kevés a természetes vitaminforrás, ezt pótolni kell. Bátran fogyasszon gabonaféléket (B-vitamin), paradicsomot, sárgarépát, (likopin, karotinoid), citrusféléket (C-vitamin). A mesterséges vitaminok és a multivitaminos üdítők, joghurtok, cukorka, stb. nem jó forrása a vitaminoknak, ugyanis csak kis része szívódik fel, és ennek biológiai hasznosulása is csekély.
Napirend, étkezési időpontok: Naponta ötszöri étkezés az ideális, 3 fő és 2 kisebb étkezés, az utolsó étkezést próbálja meg minél korábbra hozni, ahogy napirendje engedi, de ne hagyjon ki egy étkezést sem, ez biztosítja azt, hogy nem lassul le az anyagcsere.
Nassolás: Hetente egy-két alkalommal nassolnivalót is megengedhet magának, ez lehetőleg kis adag jó minőségű édesség, például magas kakaótartalmú csoki vagy olajos mag legyen (mandula, mogyoró, tökmag, dió, stb.). Egyszerre 2-3 kocka csokinál, és fél marék olajos magnál többet ne egyen. A nassolás akkor a legkevésbé káros, ha tízórai tájékán csinálja, és a tízórai helyett nassol, mert mégis valamilyen étkezés és a reggeli anyagcsere még pörög ilyenkor.
Milyen legyen a reggeli?
Lassan felszívódó szénhidrát és fehérje, mindig legyen benne. Érdemes rendszeresen joghurtot fogyasztania. A szénhidrát lehet gabonaőrlemény vagy teljes kiőrlésű pékáru.
Mehet a reggelibe egyszerű szénhidrát is, pl. banán, citrusfélék, alma, ananász, stb, szinte minden gyümölcs. Lehetőleg a gyümölcs friss legyen, de ne aszalt, ne konzerv és ne befőtt.
Fogyaszthat fehérjedús csirkemell vagy pulykamell sonkát, mézet, lekvárt, müzlit, zöldséget, kemény tojást, stb.
Milyen legyen a tízórai?
Nagyon fontos, hogy tízóraizzon minden nap, abból a célból, hogy ne álljon le az anyagcseréje. A tízórai csak jelképes legyen, ne igazán a teljes jóllakottság legyen a cél. A legjobb a joghurt, bogyós gyümölcs vagy a teljes kiőrlésű keksz és gyümölcs kombináció.
Mi legyen az ebéd?
Főtt, párolt, grillezett hús vagy hal salátával. Már az is sokat jelenthet, ha nem eszik kenyeret, burgonyát, rizset és tésztát a hús mellé. A hús ne olíva olajban legyen sütve. A bő olajban történő sütés, és a panírozott ételek rengeteg fölös kalóriát tartalmaznak. Salátához ideális az friss jégsaláta, a paradicsom, az uborka, répa, káposzta, hagyma ezek korlátlanul fogyaszthatóak, arra vigyázzon, hogy szénhidrát- és zsírdús dolgot ne tegyen a salátába, pl. krutont, sok sajtot. Mértékkel fogyasszon olívabogyót. Ebéd után kevés gyümölcs fogyasztható, pl. őszibarack, dinnye.
Az uzsonna és a vacsora
Az uzsonna esetében is az az elv, mint a tízórainál, azaz az anyagcsere sebességének biztosítása. Annyi a különbség, hogy itt már ne legyen egyszerű szénhidrát gyümölcscukor formájában, helyette zöldség és komplex szénhidrát legyen. Az egyetlen kivétel a gyümölcsök közül a bogyós gyümölcs.
Ha viszonylag későn uzsonnázik, pl. 17.30-18.00 körül, akkor egybe lehet vonni a vacsorával, ilyenkor az a szabály érvényes, mint az ebédnél, azaz fehérjedús étel salátával, de ne legyen utána gyümölcs. Vacsora: hasonló ételek jönnek szóba mint uzsonnára, a fehérjén és a komplex szénhidráton van a lényeg. Estére bő folyadék nem javasolt.