Szabad formájában, vagy fehérjéhez kötve találhatóak meg a táplálékokban. A szervezet 2-6 hétig raktározza a fehérjeellátottság függvényében. A veséken keresztül kiürül, tehát rendszeresen pótolni kell.
Az ajánlott riboflavinbevitel nőknek 1,2 mg naponta, férfiaknak 1,5-1,2 mg (az életkor előrehaladásával csökken), kismamák számára 1,5 mg, szoptató anyukáknak pedig 1,6 mg. Néhány gyógyszer rendszeres szedése (pl. antidepresszívumok), alkoholizmus és traumák során nagyobb a szervezet igénye erre a vitaminra.
Fő forrásai a tej, tojás, máj, vese, élesztő, tejszín, sajtok, spenót, sóska. Vegyes táplálkozás esetén a szükséges mennyiség 60-65%-át az állati eredetű élelmiszerek, 35-40%-át a tejtermékek fedezik. Érdemes a tejet átlátszatlan üvegben tárolni, mivel fény hatására bomlik a riboflavin. Felszívódását segíti a B6-vitamin, C-vitamin és a niacin.
Előnyösen hat a szervezet növekedésére, a szaporodásra, a bőr, köröm és haj növekedésére. Javítja a látást, megelőzi a nyálkahártya-gyulladások kialakulását.
Segíti a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.
A hiánya esetén fellépő tünetek ritkák, esetleg szédülés, szem-, gyomor- és bélbántalmak lehetnek. Az ariboflavinosis nyálkahártya-gyulladásokban (száj, ajak, bőr, nemi szervek), dermatitisben nyilvánulhat meg.
Túladagolása nem ismert, esetleg viszketés, zsibbadás, égő érzés jelentkezhet.