Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Plazma leírása, hatása

Plazma

A vérnek azon folyékony része, amelyben a vérsejtek szuszpenziót képeznek. A plazmát a véradás alkalmával levett teljes vér sejtes elemeitől elválasztják.

Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó videók
A kifejezéshez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Cím! Már évek óta minden vérvétel eredményem alapján vérszegény vagyok. A legutóbbin lévő eltérések: Vörösvértest 3.60, Haemoglobin 109.00, Haematokrit 0.33, Vas 28.5. A többi a referencia értékeken belül van. Az első három alapján mondja a házi orvos, hogy vérszegény vagyok, mivel ezek alacsonyabbak. De mivel az utóbbi időben hullik a hajam, a vasat is külön megnézette, ami most magasabb. Erre írt fel Neo-Ferro-Folgamma tablettát. Nem értem miért szedjek vasat, ha így is több, a kelleténél? Ráadásul a vaskészítményektől gyomorproblémáim vannak. Az évek alatt minden vérvétel után ilyen készítményeket írt fel. Mivel ezeket nem tudtam beszedni próbáltam olyan vaskészítményt találni, ami nem okoz gyomorpanaszt, pl.: Ferrocomp Forte. A gyógyszerész segítségét kértem, hogy most mit szedjek. A labor eredmény alapján ő sem javasolta a vas szedését, hanem azt, hogy ki kell vizsgáltatni, hogy milyen jellegű a vérszegénység, amiben hematológus szakember tud segíteni. Salvus vizet is vásároltam, mivel gyomorsavval is küzdök évek óta. A 20 mg-os már nem volt elég, 40 mg-osat kellet szednem. A házi orvos zokszó nélkül felírja évek óta, holott azt olvastam, hogy nem lehetne ilyen sokáig szedni. A gyógyszerész azt mondta, hogy akár a sav is lehet a baj, valami felszívódási zavar. Most egy ideje gyógyszert már nem szedek, csak a Salvus vizet iszom. Valamint még egy problémám van, 1,5 éve zúg a fülem. Kétoldali idegi hallásvesztés a diagnózis. Próbáltak gyógyszeres és infúziós kezelést is, de nem múlt el. Egyik orvos azt mondta, hogy a fülzúgás lehet vérszegénység miatt is. És ezeken felül még állandóan fáradt, gyenge vagyok. Nem tudok koncentrálni, szétszórt vagyok, feledékeny. Azelőtt nagyon felelősségteljes munkát végeztem, most nem tudnám csinálni. Cetlikkel mászkálok, mert semmit nem tudok fejben tartani. Alig tudom felidézni mi volt aznap délelőtt, nem tudom összeszedni a gondolataimat. Ezek nagyon zavaró dolgok, az életminőségemet rontja és a hajhullás sem múlt el. Lehet, hogy ezek is a vérszegénység miatt vannak? Az eredményeim alapján valamelyik egészségügyi problémámat okozhatja a vérszegénység? Mit tegyek? Milyen kivizsgálásra menjek vagy milyen készítményt kell szednem, hogy újra a régi legyek? Válaszukat előre is köszönöm!
Kérdező: Andrea80 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Üdvözlöm! Gregor László vagyok. Rendszeresen sportolok versenyszerűen. Atletizálok, azon belül a közép-hosszútávfutás a szákágam, így eredményeim elérésébe rendkívül sokat számít az oxigénszállító képességem. Szeretném egy orvostól is megkapni a pontos választ a kérdésemre, nem bízok az interneten fellelhető forrásokba. A Kérdés a következő: A erythropoietin hormont pontosan mi növeli? A levegőbe található oxigén mennyisége, vagy pedig a levegőbe található oxigén nyomása? Valahol ezt, valahol azt írják. Azért merült fel a kérdés, mert ma már kaphatóak magaslati körülményeket szimuláló oxigénsátrak, de az csak a levegő oxigén mennyiségét csökkenti. Így értelmetlen lenne a szerkezet és csak pénzkidobás lenne. Tudom hogy nem betegséggel kapcsolatban írtam önnek, de válaszára nagyon szükségem van. Üdvözlettel: Gregor László
Kérdező: Lacce92 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni. 35 éves 135 kg- os férfi vagyok és leukémiát diagnosztizáltak nálam. A fehérvérsejtem 365 a normális 4 helyett. A kérdésem az lenne, hogy a lúgosítás hasznos- e ebben az esetben, illetve milyen ételek fogyasztása javasolt? Köszönöm szépen előre is
Kérdező: Tivadar Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
10éve kivizsgáláson estem át 90-es hgb érték miatt.Vért sosem kaptam.Jelenleg is hgb.:98.Érdemes lenne transfúziót kapnom?Esetleg kivizsgáltatni,mi az oka? Vaskészitményt szedek.Terheki ez a szivet?
Kérdező: Klarissza Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Ujj György 2014-02-03 21:22:26
3 éve a kardiologusom 25 ezres fehérvérsejtszámmal küldött a háziorvosomhoz,leukémia gyanúja miatt.évek óta maags a fehérvérsejt számom,de reaktiv eredetűnek vélték.nem fogllkoztak tovább.elküldtek 2 éve a László kh-ba hematologushoz,de abbamaradt a kivizsgálás,mert 2011-ben gyulán a korházban újabb vérvételnél már 12 ezres volt az fsv-ém.és ott az új orvosom aztmondta,nincs itt semmi leukémia.most új munkahelyemen újra felhozták a témát!ma kaptam meg a laborleletem,megírnám az értékeket:fsv:14.1 +,vvt:5.3 +,hemoglobin:162+,hematokrit:0.47,MCV:88,MCH:31,MCHC:347,TROMBOCITASZÁM:366,RDW-CV:15,MPV_9,NEUT:78.1+,MONO:14.3 -,(25-40 ÉRTÉKHATÁR),EO:4.0,BASO:2.3,LUC:0.3,NEUT absz:10.97+magas (2.2-7.9 HATÁRÉRT.),LYMPH absz:2.01,MONO ABSZ:0.56,EO absz:0.33,LUC absz:0.14,Vvt sülly sebesség:6,Glukoz:6,karbamid:4.2,kreat:75,eGFR:85-(alacsony),HDL-KOLESZT,direkt:0.95- alacsony),összkol:4.8,ldh:422, köszönöm!Kérem segítsenek,mert belefáradtam ebbe,nemtudom most megint mi van.apukám gyomor-máj és nyirokcsomó áttétes rákos.4 hónap alatt miota beteg fogytam 8 kilót,nemtudok aludni,enni,csak éjjel marad bennem az élelem.ahogy eszem,párpercen belül kijön.tavaly volt egy spontán missed ab-om,patologiailag igazolt!nőgyógyilag semmit nem találtak,nemtudják vetélésem okát.első baba lett volna.41 éves vagyok.2005-ben Bell parésisem volt,melyből pár hét alatt szteroid lökésterápiával felgyógyúltam.ennek sem derült ki az oka.gerinccsapolás sem mutatott ki semmit.látott már hematologus 2006-ban,de szerinte nem leukémia.nemértem megint miért hozták elő,ha már 4 orvos és szakértő is reaktívnak vélte!legyenek őszínték velem kérem,mert csak így flytatom tovább saját kivizsgáltatásomat,apukámmal töltött minden perc számít nem én,de hogy neidegeskedjen jólenne tudni van-e leukáémiám?!tisztelettel köszönöm a választ!Tótné Évi
Kérdező: avedent Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Úgy tudom a leukémia egyik jele a visszatérő fertőzések, a kérdésem, hogy milyen típusú fertőzések lehetnek ezek? Kicsit aggódom, mert az elmúlt fél évben 4x voltam náthás. Kiderülhet egy egyszerű vérvizsgálatból ez a betegség?
Kérdező: anar007 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr Hegedűs Zsolt 2013-05-08 17:59:50
Kedves Doktor Úr! Márciusban vettek vért autoimmun betegség vizsgálatához,az eredmény a parietális sejt elleni antitest pozitív eredményét adta.A hepatológián azt mondta a doktornő,hogy szükséges lenne gyomortükrözés,szövetmintát kellene venni.Kialakulhat vészes vérszegénység és gyomorrák is.Szeretném megkérdezni,hogy hogyan lehet megelőzni ezeket a betegségeket,mire kell vigyázni,hogy ne alakuljanak ki.Feltétlen szükséges-e a gyomortükrözés?Mitől alakulnak ki ezek a betegségek?Májproblémával kerültem a hepatológiai ambulanciára,120 volt a gamma-Gt eredmény még tavaly.Áprilisban már az újabb vérvételen 41 volt az érték.Van-e köze ennek a rossz májenzim értéknek az autoimmun vizsgálat eredményéhez,összefüggésben van-e?Pszichiátriai beteg vagyok,53 éves nő,25 éves koromtól szedek gyógyszereket.Mit tudok tenni,hogy ne alakuljon ki vészes vérszegénység a későbbiekben? Válaszát előre is köszönöm! vario
Kérdező: vario Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Megosztás

Ha tetszett, lájkolja, pluszegyelje, küldje tovább!


Flattr this




INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank