Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Tüdőszűrő

Tüdőszűrő kérdések és válaszok

Tüdőszűrő
Tisztelt Doktornő!
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát, amit a tüdőszűrővel kapcsolatos röntgenvizsgálatról írt. Még egy kérdésem lenne Önhöz. A tüdőszűrésemet technikai okok miatt meg kellett ismételni. Az én városomban sajnos régi, elavult gépek vannak. Engem egy nagyon- nagyon régi géppel szűrtek meg. Tudom hogy egy mellkas röntgen sugárdózisa, mint ahogy Ön is írta 0,1 msV kell hogy legyen. Olvastam, hogy a nagyon régi gépeknél előfordulhat, hogy a 0,1msV dózisú mellkas röntgenhez elegendő dózis helyett 1,2 msV sugárzás éri a beteget. (A nagyon régi gépek a szükségesnél nagyobb sugárzást bocsáthatnak ki?, és állítólag 60000 ezer vizsgálat után ki is lehet ezeket dobni",elhasználódás miatt?)Törvényileg ugye ekkora különbség nem engedélyezett egy mellkas röntgenhez? Illetve, ezeket a törvényi előírásokat ellenőrzik -e a "legelmaradottabb" készülékeknél illetve helyeken is? Ha "véletlenül" ekkora sugárzás ért, lehet- e bajom tőle? Már csak emiatt aggódom. Előre is köszönöm szépen a válaszát! Ildikó
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. április 05. 20:57
Kedves Ildikó!
Én úgy gondolom e miatt nem szabad aggódni!
A legkisebb dózis, ami emeli a rák kialakulásának kockázatát (KOCKÁZATÁT!) 100 msV. Vagyis majdnem 100, akár rossz gépen készített mellkas rtg egyszerre!. Ha ennél többet írnék, csak ismételném önmagam. Ne aggódjon e miatt.
Nem lehet tőle baja.
üdv
dr Győrffy
Megválaszolta: dr Győrffy Edit Márta
2013. április 03. 20:02
Olyan nagyon régi gép, amiről Ön olvasott, biztosan nincs már használatban Magyarországon, még az Ön városában sem, és főleg nem egy városban! Szigorú ANTSZ hatósági ellenőrzések után engedélyezik a gép használatát és rendszeres sugárméréseket kötelesek elvégezni, Nyugodjon meg, biztosan nem érte Önt egészségkárosodás a mellkas rtg elvégzése kapcsán. Egyébként pedig éljen és táplálkozzon egészségesen, kerülje a stresszt, mert ezek okozzák a betegségeket :)
Megválaszolta: Juharos Ágota dr
2013. április 03. 17:33
Tisztelt Asszonyom!

A röntgensugárzást kibocsátó gépeket rendszeresen ellenőrzik sugárvédelmi szempontból is. Amennyiben a röntgengép nem teljesíti a megfelelő előírásokat, akkor az engedélyt visszavonják.

A felvételhez szükséges dózis nagysága teljesen független a gép korától, egyszerűen attól függ, hogy a filmre mennyi röntgenfotonnak kell érkeznie, elkészüljön egy értékelhető felvétel. Azzal a hasonlattal tudok élni, hogy az Ön lakásában (fény szempontjából) szinte teljesen mindegy, hogy 1995-ben, 2005-ben, vagy 2012-ben gyártott 60 wattos villanykörte ég.

Nem tudom, hogy hol olvasta ezt az 1,2 mSv értéket, igazán nem tudom szakmailag hová tenni ezt az információt. Számomra erősen kétséges hitelűnek tűnik, pont úgy, mint a vizsgálatok számához kötött "elhasználódás". A röntgencsövek élettartama egy villanykörtéhez hasonlóan adott, de ettől még nem kell több dózis ugyanahhoz a felvételhez.

Nyugodjon meg, a kolléganőkkel teljesen egyetértek, hogy nem kell aggódnia.

Üdvözlettel
Turóczy Gergely dr.
Megválaszolta: dr. Turóczy Gergely
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank